Saturday, December 10, 2016

Τι έπαθαν έξυπνοι άνθρωποι που σήμερα θαυμάζουμε



Τί άραγε να έκανε η κοινωνία στο παρελθόν στους φιλοσόφους, επιστήμονες , καλλιτέχνες. Ας πάρουμε  μερικά παραδείγματα που  έχει καταγράψει η ιστορία :
Πυθαγόρας,  Έλληνας μαθηματικός και φιλόσοφος στα 500 π.Χ. 80 ετών, στην εξορία από πείνα.
Μιλτιάδης, στρατηγός, νικητής της μάχης του Μαραθώνα (Μαραθωνομάχος το 490) π.Χ., στα 489 π.Χ. 65 ετών στη φυλακή, από γάγγραινα.
Αριστείδης,  αγαλματοποιός, στρατηγός, Σαλαμινομάχος, ο επικαλούμενος και «δίκαιος Αριστείδης» στα 468 π.Χ. 72 ετών, στην εξορία από πείνα.
Αισχύλος, ο μεγαλύτερος τραγικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας και όλων των αιώνων στα 456 π.Χ. 69 ετών στην εξορία.
Ηρόδοτος, Έλλην ιστορικός επικαλούμενος «Πατήρ της Ιστορίας» στα 426 π.Χ. 59 ετών, στην εξορία.
Αναξαγόρας, φιλόσοφος στα 428 π.Χ. 72 ετών, στην εξορία.
Ικτίνος, περίφημος αρχιτέκτων στα 420 π.Χ. αγνώστου ηλικίας, στην εξορία.
Αλκιβιάδης, Αθηναίος πολιτικός στα 420 π.Χ. 48 ετών στην εξορία.
Ευριπίδης, ποιητής, τρίτος μεγάλος τραγικός της αρχαιότητας, στα 406 π.Χ. 74 ετών, στην εξορία.
Σωκράτης, ο αξεπέραστος Έλλην φιλόσοφος στα 399 π.Χ. 71 ετών ήπιε το κώνειο στη φυλακή.
Θουκυδίδης, Αθηναίος ιστορικός που έγραψε την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.) στα 396 π.Χ. 64 ετών στην εξορία.
Αριστοφάνης, κορυφαίος των κωμικών ποιητών στα 335 π.Χ. 61 ετών, στην εξορία από πείνα.
Πλάτων, Έλλην φιλόσοφος και συγγραφέας στα 374 π.Χ. 80 ετών, στην εξορία.
Αριστοτέλης, φιλόσοφος στα 323 π.Χ. 61 ετών, αυτοεξόριστος στη Χαλκίδα.
Ισοκράτης, περίφημος ρητοροδιδάσκαλος στα 338 π.Χ. ετών 99, στην εξορία.
Φειδίας, μέγας Αθηναίος πλάστης (γλύπτης) στα 429 π.Χ. 66 ετών, στη φυλακή.
Ο Κοπέρνικος κάθισε κι έγραψε ένα  βιβλίο με τίτλο «Η περιστροφή των ουρανίων σωμάτων». Σ’ αυτό, υποστήριζε ότι η Γη δεν είναι τίποτε άλλο από έναν πλανήτη, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της και γύρω από τον Ήλιο. Και ότι όλοι οι πλανήτες έχουν αυτή τη διπλή περιστροφή.Το βιβλίο κυκλοφόρησε στα 1515 στη Νυρεμβέργη και ξεσήκωσε θύελλα. Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως πρόκειται για σκάνδαλο. Η Εκκλησία τον έβγαλε αιρετικό, γιατί «έρχεται σε σύγκρουση με τις άγιες γραφές». Κανένας δεν ήθελε να πιστέψει πως η Γη μπορούσε να μην είναι το κέντρο του κόσμου.Ο θόρυβος που συνεχιζόταν, ανάγκασε τον πάπα Παύλο Γ’ ν’ ασχοληθεί με το θέμα. Ο πάπας μελέτησε το έργο του Κοπέρνικου και ανακοίνωσε πως η θεωρία του είναι λαθεμένη. Την καταδίκασε κι έβαλε το σύγγραμμα στη μαύρη λίστα των απαγορευμένων βιβλίων.Ο Κοπέρνικος πέθανε το 1543 βυθισμένος στην περιφρόνηση. Σήμερα, θεωρείται ο θεμελιωτής της νεότερης αστρονομίας.

Ακριβώς 121 χρόνια μετά τον θάνατο του Κοπέρνικου, γεννήθηκε ο Γαλιλαίος (1564). Σπούδασε μαθηματικά, φυσική και αστρονομία. Στα 19 του, παρατηρώντας μέσα στον καθεδρικό ναό της Πίζας μια λάμπα που πηγαινοερχόταν, καθώς την κινούσε ο αέρας, ανακάλυψε τους νόμους της ισόχρονης κίνησης του εκκρεμούς. Στη συνέχεια, εφεύρε την υδροστατική ζυγαριά, ανακάλυψε τους νόμους της βαρύτητας, έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης δυναμικής και, στα 1609, σε ηλικία 45 χρόνων, κατασκεύασε στη Βενετία το πρώτο αστρονομικό τηλεσκόπιο, με το οποίο έκανε παρατηρήσεις στο φεγγάρι. Ήθελε να διαπιστώσει, αν ο Κοπέρνικος είχε δίκιο με τα όσα έλεγε για την κίνηση των πλανητών. Λίγα χρόνια αργότερα, είχε κι αυτός καταλήξει στο συμπέρασμα πως δεν είναι ο Ήλιος που γυρίζει γύρω από τη Γη, αλλά η Γη που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, όπως και όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Ανακοίνωσε περιχαρής την ανακάλυψή του, για να διαπιστώσει πως η έρευνα και η επιστήμη δεν είχαν καμιά τύχη στην εποχή του.
Η ανακοίνωσή του θεωρήθηκε φοβερή βλαστήμια κατά του θεού. Τον είπαν αιρετικό. Ο Γαλιλαίος επέμενε στην άποψή του με αποτέλεσμα στις 22 Ιουνίου του 1633, να τον συλλάβει η Ιερή Εξέταση και να τον φυλακίσει. Συνέχισε να επιμένει πως η Γη γυρίζει και πως αυτό είναι ανεξάρτητο από τη θρησκεία. Από τα μέσα Ιανουαρίου του 1634 κι ενώ πατούσε πια τα εβδομήντα του, οι δεσμοφύλακες άρχισαν να τον υποβάλλουν σε φριχτά βασανιστήρια, μήπως και τον συνετίσουν. Άντεξε τρεις βδομάδες.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1634, γονατιστός μπροστά στους ιεροεξεταστές, απαρνήθηκε τη θεωρία του ως λαθεμένη και αιρετική. Λέγεται πως, την ίδια στιγμή, μουρμούρισε: «Και όμως, γυρίζει». Έζησε άλλα οκτώ χρόνια. Πέθανε το 1642, περιορισμένος και κάτω από την αυστηρή παρακολούθηση της Ιερής Εξέτασης. Ακριβώς 350 χρόνια μετά το θάνατό του, ο πάπας Παύλος ζήτησε δημόσια συγνώμη για τις διώξεις που υπέστη ο Γαλιλαίος, αναγνωρίζοντας πως η Ιερή Εξέταση είχε κάνει λάθος.


Όταν  κάποιος  είναι πολύ έξυπνος  δεν σημαίνει  ότι θα είναι και πετυχημένος. Με λίγα  λόγια , ένας έξυπνος  άνθρωπος , μπροστά σε χιλιάδες ηλίθιους , όταν    διαφωνεί  μαζί τους, αυτός  είναι  ηλίθιος ,  γιατί είναι   ένας  και  αυτοί  είναι χιλιάδες. Θεωρητικά  εάν είναι έξυπνος θα πρέπει να  καταλάβει ότι είναι ηλίθιοι . Ωραία σκεφτείτε ότι είστε σε μια αίθουσα  με επιστήμονες,  όπως ήταν ο Κοπέρνικος  και είπε την θεωρία του για την γη, ότι γυρίζει  γύρω από τον ήλιο . Οι επιστήμονες  εκείνη την εποχή  αποφάνθηκαν πως πρόκειται για σκάνδαλο. Η Εκκλησία το έβγαλε αιρετικό, γιατί «έρχεται σε σύγκρουση με τις άγιες γραφές». Κανένας δεν ήθελε να πιστέψει πως η Γη μπορούσε να μην είναι το κέντρο του κόσμου ,όλοι διαφωνήσανε μαζί του  και το θεώρησαν  απαράδεκτο και τρελό  .Για αυτό  εάν νιώσετε  μόνοι  και αποκλεισμένοι  από την κοινωνία : είναι επειδή πληρώνετε το τίμημα της εξυπνάδας  ή της γνώμης  σας, σε μια θεωρητική δημοκρατική  κοινωνία που θεωρητικά έχουμε δικαίωμα  να εκφράζουμε ελεύθερα την γνώμη μας,  αλλά  αυτή πρέπει να είναι  υπέρ των δυνατών όχι των αδυνάτων ώστε  να  μην συγκρούετε με  συμφέροντα των δυνατών . Όλα έχουν ένα τίμημα:  η εξυπνάδα, η ομορφιά, η δύναμη ,η γενναιοδωρία κτλ,  το γιατί  είναι πολύ απλό : Οι  ηλίθιοι  είναι περισσότεροι  πάντα από τους πιο  έξυπνους  και  η ιστορία το αποδεικνύει.    Βέβαια  αυτή  είναι μια άποψη  και  μπορεί  όλα  αυτά να αποδειχθούν σωστά  ή λάθος στο μέλλον αλλά μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείται  την κριτική  σας σκέψη. 





by vneos1987.blogspot

No comments:

Post a Comment