Πατήστε το κείμενο, για να ακούσετε το κείμενο
Thursday, October 18, 2018
Τι είναι η προεκλογική περίοδος σε μία σχέση;
Πατήστε το κείμενο, για να ακούσετε το κείμενο
Thursday, October 4, 2018
Γιατί οι άνθρωποι ακούν και βλέπουν μόνο αυτό που θέλουν;?
Σχεδόν σε όλους έχει τύχει να πουν κάτι, και οι άλλοι άνθρωποι να το καταλάβουν όπως τους βολεύει, και όχι όπως το εννοούμε. Εδώ αντιλαμβανόμαστε την υποκειμενικότητα που έχουμε όλοι και την λάθος αντιμετώπιση των πραγμάτων, με λίγα λόγια ακούμε με βάση τις πεποιθήσεις που έχουμε μεγαλώσει ή αλλιώς με την υποκειμενική φαντασία που έχουμε αποκτήσει . Όλοι σχεδόν γνωρίζουν πως εάν πεις κάτι καλό σε κάποιον που σε μισεί ,δεν πρόκειται να το πιστέψει, γιατί απλά σε μισεί και θεωρεί ότι το κάνεις επίτηδες. Με λίγα λόγια προσπαθούμε με την ακοή αλλά και με τα μάτια να προσαρμόσουμε την πραγματικότητα στις πεποιθήσεις μας. Για παράδειγμα όταν ερωτευόμαστε, θεοποιούμε τους άλλους και οτιδήποτε κάνουν ,το θεωρούμε σπουδαίο και σημαντικό, ακόμα και ένα χαζό ανέκδοτο. Η λύση στο πρόβλημα αυτό ,είναι να αρχίσουμε να προσπαθούμε να ακούσουμε τι πραγματικά θέλουν να πουν , και όχι τι μας βολεύει εμάς, ή μπορεί να μην μας βολεύει αλλά η φαντασία μας να οργιάζει, αυτό το κάνουν σχεδόν οι περισσότεροι άνθρωποι. Άραγε γιατί ψηφίζεται αυτούς που ψηφίζεται και μετά τους βρίζεται, γιατί σας βολεύουν αυτά που λένε ενώ γνωρίζετε ότι σας δουλεύουν κανονικά...
Αρνούμαστε να αναιρέσουμε τις απόψεις μας, όχι γιατί δε θέλουμε να δούμε και να ακούσουμε, αλλά γιατί εμείς δεν πιστεύουμε σ’ εμάς και κάπως έτσι τα ιδανικά μας θα παραμείνουν πάντα δανεικά, όπως οι απόψεις μας, που τις αποκτήσαμε κατά την διάρκεια της ζωής μας. Έχετε ακούσει την κλασική φράση στα έλεγα εγώ...στατιστικά κάποια στιγμή μέσα θα πέσεις.....
Βέβαια αυτή είναι μία άποψη, μπορεί να είναι σωστή ή λάθος, και καλό είναι να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο ότι αυτά που λέμε μπορεί να είναι λάθος, τίποτα δεν είναι απόλυτα σωστό ,μην ξεχνάται να χρησιμοποιήται την κριτική σας σκέψη! Β.Λ
Βέβαια αυτή είναι μία άποψη, μπορεί να είναι σωστή ή λάθος, και καλό είναι να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο ότι αυτά που λέμε μπορεί να είναι λάθος, τίποτα δεν είναι απόλυτα σωστό ,μην ξεχνάται να χρησιμοποιήται την κριτική σας σκέψη! Β.Λ
Sunday, September 30, 2018
Οι σύντροφοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση παραμένουν σε προβληματικές ερωτικές σχέσεις
Οι άνθρωποι που βιώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανότερο να παραμείνουν σε προβληματικές σχέσεις, υποδεικνύει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. Νιώθωντας χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι σύντροφοι επιλέγουν να μην εκφράζουν τα παράπονα για τη σχέση τους με το σύντροφό τους, διότι φοβούνται την απόρριψη.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να είναι πιο αρνητικοί και να διαμαρτύρονται πολύ περισσότερο», λέει η Μέγκαν McCarthy συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας. «Ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ορισμένες κοινωνικές συνθήκες, η μελέτη μας δείχνει ότι στις ερωτικές σχέσεις, ο σύντροφος με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύεται να εκφράσει και ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του».
Η μελέτη είναι σημαντική ως προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίον επικοινωνούν οι σύντροφοι και πώς μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία στην ερωτική ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
«Αν η/ο σύντροφός σας δε συμμετέχει σε μία ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για τη σχέση», λέει η McCarthy «δεν είναι ότι δεν την/τον νοιάζει, αλλά μάλλον ότι αισθάνεται ανασφαλή και φοβάται ότι αν εκφραστεί θα πληγωθεί».
Στην έρευνά της, που επικεντρώθηκε στη στενή συντροφική επικοινωνία, η McCarthy εξετάζει τις επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης του συντρόφου σε μια σχέση. «Έχουμε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με αρνητική αυτο-αντίληψη, διακατέχονται συχνά από αμφιβολίες και ανησυχίες σχετικά με τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτούς», λέει. «Αυτή η αντίληψη μπορεί να οδηγήσει τα άτομα με χαμηλό αυτοσεβασμό προς μία αμυντική, αυτο-προστατευτική συμπεριφορά, όπως η αποφυγή της αντιπαράθεσης».
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολεύονται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη σχέση τους καθώς πιστεύουν ότι προέρχονται από το φόβο των αρνητικών αποτελεσμάτων. Οι πάσχοντες μπορεί να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν χωρίς να διακινδυνεύσουν να απορριφθούν από το σύντροφο τους και να βλάψουν τη σχέση τους, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκειά τους για τη σχέση να συσσωρεύεται και να οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα στη συνέχεια.
«Μπορεί να πιστεύουμε ότι παραμένοντας ήσυχοι, υιοθετώντας ένα συγχωρητικό και ανέμελο τρόπο, είναι εποικοδομητικό και σίγουρα είναι όταν δεν αισθανόμαστε να μας ενοχλεί», λέει η McCarthy. «Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε μια σχέση και δεν το αντιμετωπίζουμε, μπορεί να οδηγήσει τη σχέση σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα».
Η McCarthy σχεδιάζει να υλοποιήσει μια δεύτερη μελέτη που θα εξετάσει το πώς αυξάνοντας την αίσθηση της χαμηλής αυτοεκτίμησης σχετικά με τον έλεγχο στη σχέση ή την επιρροή του συντρόφου, μπορεί να βοηθήσει εκείνους τους συντρόφους να αυτοαποκαλυφθούν.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συντροφικές σχέσεις μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολες», λέει η McCarthy. «Το βασικό ζήτημα, λοιπόν, είναι το πώς θα επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία, όταν δηλαδή αισθανόμαστε δυσαρεστημένοι με το σύντροφό μας».
Αφήνοντας να διαιωνίζεται το πρόβλημα ή επιλέγοντας να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας, εκφράζοντας συναισθηματικά τα προβλήματά μας;
Πηγή: University of Waterloo
Tuesday, September 18, 2018
Για ποιο επάγγελμα είσαι γεννημένος; Κάνε το τεστ
Είστε ικανοποιημένοι από το επάγγελμα που κάνετε; Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι το επάγγελμα που σας ταιριάζει; Κάντε αυτό τεστ και θα έχετε την απάντηση.
Πατήστε εδώ για να κάνετε το τεστ
Monday, September 17, 2018
Εσύ πόσο εκμεταλλευτής και ψωνάρα είσαι;
Αν και έχουν γραφτεί πολλά για την ψυχοπαθολογία του εκμεταλλευτή και του φωνάρα, δεν συνάντησα ποτέ κάποιον που να μου δώσει μια ακριβή διάγνωση γι' αυτήν. Σας προτείνω λοιπόν τη δική μου.
- Τα σημάδια που αποδεικνύουν ό,τι κάποιος είναι ψωνάρα και εκμεταλλευτής....
1.Έχει εξαιρετικά μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του - Είναι απόλυτος, δεν δέχεται τη διαφωνία και προσπαθεί πάντα να επιβάλει την άποψή του με κάθε τρόπο.
2.Φαντασιώνεται τον εαυτό του ισχυρό και επιτυχημένο - Αν ήταν πρωθυπουργός, Αν είχε εξουσία, Αν η τύχη του χαμογελούσε.
3.Θεωρεί ότι είναι τόσο ξεχωριστός που αξίζει να βρίσκεται μόνο ανάμεσα σε "Επώνυμους" - Συχνάζει στο μπαράκι που πηγαίνει ο τάδε, ονειρεύεται διακοπές εκεί που βρίσκεται ο δείνα και θα κάνει οποιαδήποτε θυσία αρκεί να βρεθεί κοντά στους πλούσιους, τους διάσημους και τους ισχυρούς.
4.Επιθυμεί να τον θαυμάζουν, να τον φροντίζουν και να τον κολακεύουν διαρκώς - Θέλει να είναι πάντα πρώτος, διεκδικεί συνεχώς από το κράτος και την κοινωνία (αλλά ξεχνάει να δίνει) και πιστεύει όποιον του πουλάει όμορφα λόγια ακόμη κι αν είναι κούφια .
5.Απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση, προτεραιότητα και απόλυτη υποταγή στις επιθυμίες του - Η δική του περίπτωση είναι πάντοτε "διαφορετική" από των άλλων, παρακάμπτει τις ουρές στα φανάρια και μπαίνει πρώτος αδιαφορώντας για όσους περιμένουν υπομονετικά, ενώ γκρινιάζει συνέχεια και για το παραμικρό.
6.Εκμεταλλεύεται χωρίς δισταγμό τους συνανθρώπους του όποτε του δοθεί η ευκαιρία - Οι "άλλοι" είναι τα κορόιδα και εκείνος ο "έξυπνος".
7.Αδιαφορεί για τα αισθήματα και τις ανάγκες όσων βρίσκονται γύρω του - "Και τι με νοιάζει εμένα; Να κόψεις το λαιμό σου."
8.Φθονεί διαρκώς τους άλλους και πιστεύει ότι κι εκείνοι αισθάνονται ακριβώς το ίδιο - Θεός: "Τέκνο μου θέλεις κι εσύ ένα γαϊδούρι όπως του γείτονά σου; "Όχι Θεέ μου, δεν χρειάζεται. Κάνε απλώς να ψοφήσει το δικό του."
9.Είναι εγωιστής, μεγαλομανής, με κρίσεις θυμού όποτε αμφισβητείται το αλάθητο ή η πρωτοκαθεδρία του - "Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε";
Αν και είναι άδικο να γενικολογούμε βάζοντας όλους τους ανθρώπους "στο ίδιο τσουβάλι", είμαι βέβαιος ότι στα προηγούμενα αναγνωρίσατε πολλά από τα χαρακτηριστικά των συνανθρώπων μας ή δικά σας.
Με λύπη μου λοιπόν σας πληροφορώ ότι η παραπάνω λίστα δεν γράφτηκε για να περιγράψει τους ψωνάρες. Πρόκειται για μια σειρά από κριτήρια που εξέδωσε το 2000 η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση για να περιγράψει όσους πάσχουν από NPD (Narcissistic Personality Disorder = Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας).
Σύμφωνα με την Ένωση, ως ναρκισσιστική προσωπικότητα χαρακτηρίζεται όποιος άνθρωπος περιγράφεται από πέντε ή περισσότερα από τα παραπάνω κριτήρια. Θεωρώ ότι πολλοί καλύπτουν με άνεση και τα εννέα.
Δεν είμαι βέβαια ο πρώτος που γράφω για την ψυχασθένεια της κοιωνίας και για την ανάγκη μαζικής θεραπείας. Ωστόσο, ο ακριβής κλινικός χαρακτήρας της περίπτωσής μας δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα, αντιληπτός και γι' αυτό σπεύδω να καλύψω το κενό, συμπληρώνοντας τις γνώσεις μας.
Αμφιβάλω όμως αν αυτό θα μας βοηθήσει σε τίποτε επειδή οι ναρκισσιστικές προσωπικότητες αποτελούν δυστυχώς τις δυσκολότερες μορφές ψυχασθενών. Αρνούνται κάθε μορφή θεραπείας, καθώς η παραδοχή ότι την έχουν ανάγκη θα γκρέμιζε το τείχος του εγωισμού που έχουν υψώσει για να κρύψουν τα συμπλέγματα κατωτερότητας, τους φόβους και τις ανασφάλειές τους.
Σωτηρία λοιπόν δεν υπάρχει. Μόνο ενημέρωση και προστασία και αντίσταση απ' όσους δεν έχουν "κολλήσει" ακόμη το "μικρόβιο".
Thursday, September 13, 2018
Γιατί οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν;
Οι άνθρωποι κουτσομπολεύουν τους άλλους γιατί ζηλεύουν, αισθάνονται άσχημα με τον εαυτό τους ,συνήθως δεν έχουν καλή ζωή, αισθάνονται άσχημα για την ποιότητα της ζωής τους σε σύγκριση με τους άλλους , κάτι τους λείπει. Κουτσομπολεύουν τους άλλους, για να τους χαλάσουμε την κοινωνική τους εικόνα, ώστε να πέσουν στο ίδιο επίπεδο με αυτούς και να αισθανθούν καλά . Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να χωρίσει , οι φίλοι ή οι γνωστοί , τότε αρχίζουν να κουτσομπολεύουν, και να λένε για τα παιδιά, που τα αφήνει και άλλες κακίες κλασικά. Η αιτία που κουτσομπολεύουν ,είναι επειδή οι ίδιοι δεν έχουν το θάρρος να τελειώσουν το δικό τους γάμο, και να προχωρήσουν μπροστά. Το κακό είναι ότι οι άνθρωποι δίνουν έμφαση στα αρνητικά σχόλια όχι στα θετικά, για παράδειγμα , μπορεί να ανεβάσετε μία φωτογραφία στο ινσταγκραμ και να έχει 20 θετικά σχόλια και ένα αρνητικό, οι άνθρωποι θα ασχοληθούν με το αρνητικό. Εάν κουτσομπολεύουμε τους άλλους, όντως τους κάνουμε κακό γιατί επηρεάζουν άλλους ανθρώπους αρνητικά, ειδικά στο εργασιακό μας χώρο , τότε στρέφει το περιβάλλον εναντίον μας, και αναπόφευκτα βιώνουμε αρνητικότητα. Συνήθως, όταν μας λένε κάτι αρνητικό για κάποιον και δεν ισχύει , τότε αντιδράμε και λέμε τι λές...εάν όμως έχουμε αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας ,τότε θα δεχτούμε την άποψη του άλλου, χωρίς πολύ σκέψη. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα ασχοληθούν με κάποιον που είναι θεωρητικά σε χειρότερη θέση από αυτούς, όπως για παράδειγμα, κανένας δεν ασχολείται με τους ζητιάνους αλλά με τους πλούσιους, διάσημους, οποιονδήποτε είναι καλύτερα από αυτόν, και πάντα θεωρητικά, δεν σημαίνει ,εάν είσαι πλούσιος ότι είσαι ευτυχισμένος, ούτε εάν είσαι φτωχός ότι είσαι δυστυχισμένος. Ο Άγιος Παΐσιος δεν ήταν πλούσιος αλλά ήταν ευτυχισμένος και έδινε αγάπη χωρίς να έχει τίποτα δικό του... Τι κάνουμε όταν μας κουτσομπολεύουν στην δουλειά, πηγαίνετε στο άτομο και του λέτε, ότι μας κουτσομπολεύει κάποιος, και αισθάνομαστε άσχημα, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, φοβάστε ότι μπορεί να απολυθείτε από αυτά τα κουτσομπολιά , εάν μπορεί αυτός που σας κουτσομπολεύει να πει μία καλή κουβέντα για σας. Μπορεί να σταματήσει να το κάνει, ανάλογα τι άνθρωπος είναι, συνήθως οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν ικανοποιήσει, μάλλον κάτι δεν πάει καλά στα ερωτικά τους, και το ρίχνουν στο κουτσομπολιό για να ικανοποιηθούν. Εφόσον σταματήσει, τότε όλα καλά . Σε περίπτωση όμως που συνεχίσει, υπάρχει νομοθεσία και μπορείτε να κινηθείτε νομικά, Ευρωπαϊκός νόμος για την ρητορική μίσους.