Για να ακούσετε το κείμενο

    Για να ακούσετε το κείμενο, παρακαλώ ανοίξτε αυτή τη σελίδα με τους περιηγητές Chrome, Microsoft Edge, Opera, ή Mozilla Firefox.

    ...

    Translate

    Wednesday, October 27, 2021

    Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ


    Στο ξεκίνημα βέβαια της ανθρώπινης ιστορίας, η καθοδήγηση του πλήθους μέσω της φυλάκισης του στο matrix επιτυγχανόταν με τη βοήθεια της βίας – κάτι που έπαψε πλέον να είναι αρκετό, μετά την έναρξη της εποχής του Διαφωτισμού. Ένα επόμενο βήμα συνέβη γύρω στο 1850, όπου ξεκίνησε η πρώτη βιομηχανική επανάσταση – ενώ οι δύο επιστήμονες που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης χειραγώγησης, ακούσια φυσικά, δεν είναι άλλοι από τους πατέρες της αναλυτικής ψυχολογίας S. Freud και C.G.Junk.

    Από το επιστημονικό έργο του τελευταίου είναι γνωστό το ότι, ο άνθρωπος μπορεί να επηρεασθεί πολύ εύκολα από οπτικά ερεθίσματα – ενώ το συλλογικό ασυνείδητο διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Χωρίς τώρα να επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, οι δέκα βασικότερες στρατηγικές της χειραγώγησης είναι οι εξής:

    .

    (1)  Η αντιστροφή της προσοχής (παραπλάνηση): Πρόκειται για σκόπιμες ειδήσεις που «πωλούνται» ως οι σημαντικότερες, έχοντας όμως στόχο να κρύψουν τις πραγματικά σημαντικές..

    (2)  Η σκόπιμη δημιουργία προβλημάτων, για τα οποία παρέχονται ταυτόχρονα οι ήδη προετοιμασμένες λύσεις: Για να επιτευχθεί ένας δύσκολος στόχος, προκαλούνται ορισμένες προβληματικές καταστάσεις, αφού διαφορετικά ο πληθυσμός επαναστατεί.

    Για παράδειγμα, με σκοπό το ριζικό περιορισμό των κεκτημένων της πλειοψηφίας (μισθοί, κοινωνικό κράτος κλπ.), «παράγει» κανείς μία οικονομική κρίση, ενοχοποιώντας τους Πολίτες για τη δημιουργία της – παρέχοντας ταυτόχρονα «λύσεις», όπως η αύξηση της ποσότητας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν αφήνουν μεν το σύστημα να καταρρεύσει, αλλά αυξάνουν τη λεηλασία των πολλών που δεν αντιδρούν, επειδή δεν κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει.


    (3)  Η διαβάθμιση των δυσάρεστων αλλαγών: Η σταδιακή αλλαγή προς το χειρότερο των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί, σε σχέση με την άμεση και απότομη – επειδή η μάζα, όταν μία κατάσταση διαρκεί πολύ, τείνει να πέσει στην παγίδα του «όλα θα περάσουν και θα γίνουν καλύτερα».



    (4)  Η αναβολή των επιδιωκόμενων αλλαγών: Πρόκειται για τη μετάθεση στο μέλλον εκείνων των αλλαγών που, εάν υιοθετούταν βραχυπρόθεσμα, θα προκαλούσαν μαζικές αντιδράσεις ή/και θα απορρίπτονταν από το σύνολο του πληθυσμού. Μέσω της αναβολής τους αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα αποδοχής τους εκ μέρους των ανθρώπων, επειδή έτσι συνηθίζουν καλύτερα στην ιδέα.


    (5)  Η ομιλία στις μάζες σαν να πρόκειται για μικρά παιδιά: Όταν απευθύνεται κανείς στους ανθρώπους μιλώντας τους σαν να είναι παιδιά, τότε νοιώθουν ανάλογα ασήμαντοι – οπότε έχει τη δυνατότητα να τους πει ευκολότερα δυσάρεστες αλήθειες. Ισχύει εν προκειμένω το ότι, όσο πιο ψεύτης είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα πείθει – γεγονός που διαπιστώνεται συχνά στην Ελλάδα, όσον αφορά το εκλογικό κοινό και τους πολιτικούς που στέλνει στην εξουσία.


    (6)  Η έμφαση (επικέντρωση) στα συναισθήματα και όχι στη λογική: Με τη στροφή προς το συναίσθημα εμποδίζεται η κριτική σκέψη, σε βαθμό που δεν μπορεί να φαντασθεί κανείς. 

    (7)  Η διατήρηση της κοινωνίας σε άγνοια: Προφανώς οι μάζες δεν πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν τις μεθόδους, καθώς επίσης τις τεχνικές ελέγχου που εξασφαλίζουν τη χειραγώγηση τους. Στα πλαίσια αυτά, όλοι όσοι προσπαθούν να τις «ξυπνήσουν» είτε συκοφαντούνται μεθοδικά, είτε διακωμωδούνται, είτε χαρακτηρίζονται ως οπαδοί θεωριών συνομωσίας – έτσι ώστε να μην εισακούγονται ποτέ.

    (8)  Η χειραγώγηση της σκέψης του λαού, έτσι ώστε να πεισθεί πως είναι μία θλιβερή μετριότητα: Όταν οι άνθρωποι πείθονται ότι, είναι «μοντέρνο» να συμπεριφέρονται ανόητα, χυδαία και ματαιόδοξα, τότε είναι πολύ εύκολη η καθοδήγηση τους.

    Παράδειγμα ο τρόπος ομιλίας και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην ελληνική κοινωνία και στη Βουλή, οι οποίες μειώνουν δραστικά το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας – οπότε δεν σημειώνονται αναταραχές και εξεγέρσεις, παρά τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου. Με απλά λόγια, η ευγένεια δεν συμβαδίζει με την παθητική αποδοχή της φτωχοποίησης – οπότε απαιτείται η μείωση του πολιτισμικού επιπέδου, χωρίς την οποία είναι αδύνατον να επιβληθεί.

    (9)  Μετάλλαξη της αντίστασης σε ένα συναίσθημα κακής συνείδησης: Χωρίς καμία ενέργεια, δεν υπάρχει καμία άμυνα – όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου είναι ανόητο να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο, αφού δεν ενεργεί οπότε δεν αμύνεται. Όταν η κοινωνία τώρα πείθεται συλλογικά ότι είναι ανόητη, διεφθαρμένη και ανίκανη, οπότε είναι η ίδια ένοχος για τα δεινά που της συμβαίνουν (κακή συνείδηση), τότε εξουδετερώνεται πλήρως – αφού αυτός που νοιώθει ένοχος δεν είναι σε θέση να αγωνισθεί, να εξεγερθεί και να επαναστατήσει.

    (10) Η γνώση των ανθρώπων καλύτερα από τους ίδιους: Τις τελευταίες δεκαετίες οι γνώσεις στη Νευρολογία (έρευνα του εγκεφάλου), στην Κοινωνιολογία και στην Ψυχολογία έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό – οπότε η απόσταση που χωρίζει τα πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα από τη μάζα είναι πια τεράστια. Ως εκ τούτου, ακόμη και η μεσαία τάξη έχει μείνει πολύ πίσω διανοητικά – οπότε είναι σημαντικά ευκολότερη η χειραγώγηση, ο έλεγχος και επομένως η «ληστεία» της.

    .

    Κλείνοντας, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι, η πρώτη προτεραιότητα όλων όσων θέλουν να αποφύγουν την «πλύση εγκεφάλου» που τους ασκείται καθημερινά, είναι η προσεκτική επιλογή των ΜΜΕ, από τα οποία ενημερώνονται – κάτι που όμως απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, αφού πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μέσο αντιλαμβανόμαστε πως υποστηρίζει κάποιο πολιτικό κόμμα ή κάποια οικονομικά συμφέροντα, πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο – αφού κάθε άλλο παρά ενημερώνει αντικειμενικά, ενώ δεν είναι τόσο απλό να το διακρίνουμε.

    Βιβλιογραφία: Stendhal



    by Vasil_Lask

     
    English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

    Saturday, October 23, 2021

    Με τον όρο “πλύση εγκεφάλου” περιγράφονται διάφορες ψυχολογικές τεχνικές, που έχουν στόχο να ελέγξουν την ανθρώπινη συμπεριφορά.

     


    Οι μεθοδολογίες αυτές περιγράφονται με τον γενικό όρο “brainwash”, δηλαδή “πλύση εγκεφάλου” και στοχεύουν στην εμφύτευση νέων ιδεών, στην τροποποίηση της συμπεριφοράς και τελικά στην χειραγώγηση . Οι μεθοδολογίες αυτές, βασίζονται κυρίως στην θεωρία του Ρώσου Φυσιολόγου Ιβάν Παβλόφ, που έζησε τον 19ο Αιώνα και ο οποίος θεμελίωσε την θεωρία των εξαρτημένων αντανακλαστικών.


    Σύμφωνα με αυτήν, ένας ζωντανός οργανισμός αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του μέσω των λεγόμενων "ανακλαστικών". Ένα ανακλαστικό, συνδέει ένα ερέθισμα που προέρχεται από το περιβάλλον, με την αντίδραση του οργανισμού. Χρησιμοποιώντας αυτή την σύνθετη λειτουργία του νευρικού συστήματος των ανθρώπων, μπορούμε να χειραγωγήσουμε τις συμπεριφορές με διάφορες τεχνικές. Όπως στην διαφήμιση π.χ., βλέποντας μια εικόνα ενός προϊόντος σε ένα ωραίο περιβάλλον, στο υποσυνείδητο συνδυάζονται αυτά τα δύο, και όταν στο μέλλον δούμε το προϊόν μόνο του, αυτόματα αναπολούμε και το ωραίο περιβάλλον και το αγοράζουμε …Αντίθετα, το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική προπαγάνδα των λαϊκιστών . Συνδυάζουν μνήμες από δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος που τις προβάλλουν μαζί με τις δημαγωγικές πολιτικές προτάσεις τους, προκειμένου να εξαπατήσουν τον λαό.

    Οι ποιο συνηθισμένες τεχνικές για την “πλύση εγκεφάλου” ενός Λαού είναι:

    1. Η απόσπαση της προσοχής.

    Δηλαδή η εκτροπή της προσοχής από τα σημαντικά προβλήματα και η διοχέτευση της σε άλλα , όχι σημαντικά θέματα. Δηλαδή “η μπάλα στην εξέδρα!..”.

    2. Η σταδιακή εφαρμογή δυσάρεστων μέτρων.

    Προκαλείται έτσι μια σταδιακή ”απευαισθητοποίηση”, έτσι ώστε η τελική πλήρης εφαρμογή των δυσάρεστων μέτρων να γίνει εύκολα αποδεκτή.

    3. Η αναβολή.

    Προκειμένου για παράδειγμα να γίνει αποδεκτό ένα επώδυνο αντιλαϊκό μέτρο, παρουσιάζεται ως επώδυνο αλλά αναγκαίο, εξασφαλίζεται αρχικά η αποδοχή του, αλλά εφαρμόζεται στο μέλλον.
     
    4. Ο χειρισμός του Λαού, σαν αυτός να ευρίσκεται στην παιδική ηλικία.

    Το σκεπτικό είναι, ότι αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν παιδί ,η αντίδρασή του θα είναι όπως αυτή ενός μικρού παιδιού, δηλαδή χωρίς λογική σκέψη, αλλά κυρίως με το συναίσθημα.
    Με τον τρόπο αυτό γίνεται καλύτερη πρόσβαση στο υποσυνείδητο και εμφυτεύονται ευκολότερα φοβίες, επιθυμίες αλλά και ιδέες. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η συνεχής αναφορά στις “αμαρτίες” του πρόσφατου αλλά και του μακρινού παρελθόντος ,που επαναλαμβάνει συνεχώς η κυβέρνηση και που τις καταλογίζει στους αντιπάλους της.

    5. Η ενθάρρυνση του Λαού να είναι ικανοποιημένος με την μετριότητα.

    Δηλαδή προβάλλονται ως πολιτικές προσωπικότητες, άτομα χωρίς ουσιαστικά προσόντα που απαιτεί η διακυβέρνηση , αλλά με μόνο προσόν την αυτονόητη εντιμότητα, την ρητορική δεινότητα (αλλά με ξύλινη γλώσσα, και κενή περιεχομένου και πολλές φορές το υβρεολόγιο σε κάθε αντίθετη άποψη.

    6.  Η ενοχοποίηση τού Λαού.

    Δηλαδή να πιστέψει ο Λαός ότι αυτός θα ευθύνεται για την όποια κακοτυχία θα του προκύψει, εάν δεν στηρίξει την κυβέρνηση.

    7. Να πιστέψει ο Λαός ότι το σύστημα που τον κυβερνά γνωρίζει καλύτερα από αυτόν τα προβλήματά του.

    Με τον τρόπο αυτό , ο Λαός άκριτα μπορεί να δεχθεί όλες τις επιλογές που έχουν γίνει , αλλά και που θα γίνουν…

    Αυτές οι τεχνικές “πλύσης εγκεφάλου” του Ελληνικού λαού , χρησιμοποιήθηκαν κατά τρόπο προκλητικό από την παρούσα κυβέρνηση στην τετραετία που πέρασε. Προσπάθησε να αναμοχλεύσει από την μνήμη των Ελλήνων ξεχασμένες τραυματικές ιστορίες από το πρόσφατο αλλά και μακρινό παρελθόν ( όπως τον εμφύλιο, την στρατιωτική δικτατορία, τα μνημόνια και αλλά… ) και να τις συνδέσει με την αποδοχή λήψης επώδυνων οικονομικών μέτρων που φτωχοποίησαν τον λαό, με ιδεοληπτικά και διχαστικά νομοσχέδια και με σπίλωση πολιτικών αντιπάλων…

    Δηλαδή, η παρούσα κυβέρνηση, επιδόθηκε σε μια διαρκή “πλύση εγκεφάλου” του λαού , προκειμένου να παραμένει στην εξουσία.

    Ο Ελληνικός λαός όμως , δεν εγκλωβίσθηκε στις τεχνικές αυτές και αντέδρασε διαφορετικά.

    Με την καταλυτική και σαρωτική ψήφο του, έδωσε την σκληρή του απάντηση στον λαϊκισμό, στην δημαγωγία, στην ανικανότητα και στην ιδεοληπτική οπισθοδρόμηση.

    Και επιβράβευσε την σοβαρότητα, την συνέπεια, την προοπτική και την ελπίδα…



    by Vasil_Lask

     
    English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

    Thursday, October 21, 2021

    Τοξική φιλία: 5 σημάδια ότι ο/η φίλος/η σου, σού καταστρέφει τη ζωή



    Φίλος δεν είναι μόνο αυτός που σου συμπαραστέκεται στα δύσκολα. Είναι και αυτός που θα χαρεί με την χαρά σου. Είναι αυτός που δεν θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα για τον εαυτό σου, δεν σε πιέζει για να του γίνει το χατήρι. Είναι αυτός που σέβεται τα θέλω σου, που σε αφήνει να «αναπνέεις» και να έχεις το δικό σου «χώρο». Είναι αυτός που σε αφήνει να απολαύσεις την κάθε επιτυχία σου, χωρίς να νιώσεις ενοχή γι'αυτήν. Ενα καλό νέο για σένα είναι καλό νέο και για εκείνον.


    Μια τοξική φιλία σε πάει μόνο πίσω και καταστρέφει «ύπουλα» την καθημερινότητά σου, δηλητηριάζοντάς την σε μικρές δόσεις. Ποιοι είναι όμως οι «χειριστικοί» φίλοι; Αυτή η κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να σε ελέγχουν, να σε χειραγωγούν, να σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου;





    Mια ειδικός σε θέματα σχέσεων, η India Kana αποκαλύπτει τα σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση που έχεις με τον φίλο σου είναι τοξική.

    1) Η επικοινωνία σας βασίζεται στη δική σου πρωτοβουλία: Νιώθεις ότι καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια για να διατηρήσεις την επικοινωνία σας ενώ από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η αντίστοιχη πρόθεση. Απλά γιατί σε θεωρεί δεδομένη. Στις τοξικές σχέσεις ο ένας είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τον άλλον.

    2) Σου «αδειάζει» τις μπαταρίες, σου ρουφά την ενέργειά σου, η επικοινωνία σας καταλήγει να σου αφήνει δυσάρεστη γεύση: Αν όλα αυτά νιώθεις να συμβαίνουν κάθε φορά που μιλάς μαζί του ή τον συναντάς, δεν πρέπει να υπάρχει στη ζωή σου.

    3) Δεν περνάς καθόλου καλά μαζί του: Ο,τιδήποτε κάνετε μαζί έχει υπόβαθρο... γκρίνιας, μιζέριας, αρνητικής ενέργειας. Φίλος είναι αυτός που σε κάνει να νιώθεις χαρά και ξεκουράζει την ψυχή σου.

    4) Δεν στηρίζει τους στόχους σου, σε κάνει να νιώθεις ενοχή για την χαρά σου και (φυσικά) δεν χαίρεται ποτέ με αυτή: Οι φίλοι μας θα πρέπει να είναι οι εμψυχωτές μας, αυτοί που μας κρατούν το χέρι στην προσπάθειά μας για την επίτευξη ενός ονείρου. Τοξικοί φίλοι είναι αυτοί που κριτικάρουν κάθε μας προσπάθεια, υποβαθμίζουν τους στόχους μας και συμπεριφέρονται με ζήλια.

    5) Δεν έχει ποτέ χρόνο για σένα, αποφεύγει να σε δει, δεν σε ακούει όταν μιλάς: Ενας τοξικός φίλος σε θυμάται μόνο όταν σε έχει ανάγκη. Η καθημερινότητά του δεν σε χωρά.

    by Vasil_Lask

     
    English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

    Saturday, October 16, 2021

    Οι βολεμένοι κι ή μη βολεμένοι

     


    Η διαφορά των βολεμένων σε σχέση με των μη βολεμένων είναι πολύ μικρή, θεωρητικά αλλά πολύ μεγάλη ουσιαστικά. Οι μη βολεμένοι είναι αυτοί που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, δηλαδή εάν μείνουν χωρίς δουλειά, θα μείνουν άστεγοι, γιατί δεν έχουν καν σπίτι. Οι βολεμένοι δεν εξαρτάτιουνται από το μισθό τους 100% κι έχουν κι ένα σπίτι , δηλαδή δεν νοικιάζουν. Τώρα, ποιοι είναι πλούσιοι? ξέρουμε . Οι εξαρτήμενοι από το μισθό τους έχουν λιγότερες επιλογές κι λιγότερα οικονομικά λάθη, ενώ οι βολεμένοι έχουν μεγαλύτερο εύρος. Το αστείο είναι όταν οι βολεμένοι λένε απαισιόδοξους τους μη βολεμένους.Επισης πιο αστείο από όλα, είναι ότι κυβερνούν βολεμένοι που σημαίνει ότι είναι αδύνατον να καταλάβουν τους μη βολεμένους, όχι γιατί δεν θέλουν, απλά είναι σχεδόν αδύνατον να συναντηθούν , γιατί οι μη βολεμένοι δεν είναι λαμόγια οπότε δύσκολα να συναντηθούν, γιατί όσο πιο τίμιος είσαι, τόσο πιο πολύ εξαρτημένος από το μισθό σου θα είσαι,δεν μπορείς να κυκλοφορείς στα μέρη των βολεμένων . Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι μη βολεμένοι θα καταλάβουν το κείμενο, οι βολεμένοι θα το χλευάσουν, και κάποιοι δεν θα καταλάβουν καν τι νόημα έχει το κείμενο!Βέβαια όπως λέω πάντα , αυτήν είναι μία άποψη, μπορεί να είναι λάθος ή σωστή, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιήσετε την κριτική σας σκέψη.... Ποτέ δεν πρέπει να είμαστε απόλυτοι , γιατί ποτέ δεν πρόκειται να βελτιωθούμε, η αυτοαναίρεση έχει την μοναδική δυνατότητα της αυτοβελτίωσης. 

    Βασίλης Λάσκας







    by Vasil_Lask

     
    English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

    Blog Archive