Για να ακούσετε το κείμενο

    Για να ακούσετε το κείμενο, παρακαλώ ανοίξτε αυτή τη σελίδα με τους περιηγητές Chrome, Microsoft Edge, Opera, ή Mozilla Firefox.

    ...

    Translate

    Saturday, June 1, 2024

    Ψυχολογία και Οικονομία: Μια Σύγχρονη Προοπτική

    Στην Ελλάδα, παρά τη βελτίωση ορισμένων οικονομικών δεικτών, όπως η αύξηση του ΑΕΠ και η μείωση της ανεργίας, η δημόσια αίσθηση παραμένει αρνητική. Οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση των αυξημένων τιμών σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, λόγω της πρόσφατης πληθωριστικής πίεσης. Αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται από την αρνητική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, η οποία τονίζει τα αρνητικά σημεία της οικονομίας, ενισχύοντας την αίσθηση της οικονομικής αβεβαιότητας.

    Αντίστοιχα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει απόκλιση μεταξύ των θετικών οικονομικών δεικτών και της αρνητικής δημόσιας αίσθησης. Παρά την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη χαμηλή ανεργία και την αύξηση των μισθών, πολλοί Αμερικανοί παραμένουν δυσαρεστημένοι με την οικονομία. Ο υψηλός πληθωρισμός κατά την πανδημία έχει αφήσει μια διαρκή αίσθηση οικονομικής πίεσης, ειδικά στις τιμές βασικών αγαθών. Επιπλέον, η πολιτική μεροληψία επηρεάζει σημαντικά την οικονομική αίσθηση, με τους Ρεπουμπλικανούς να είναι πολύ πιο αρνητικοί όταν ο Λευκός Οίκος βρίσκεται υπό Δημοκρατική ηγεσία και το αντίστροφο.

    Σύγκριση και Ομοιότητες Υψηλός Πληθωρισμός: Και στις δύο χώρες, οι καταναλωτές αισθάνονται την πίεση των αυξημένων τιμών σε βασικά αγαθά, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί. Μέσα Ενημέρωσης: Η αρνητική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης ενισχύει την αίσθηση της οικονομικής κατήφειας, τονίζοντας τα αρνητικά σημεία της οικονομίας.

    Πολιτική Μεροληψία: Οι πολιτικές πεποιθήσεις επηρεάζουν την οικονομική αίσθηση του κοινού, με τις απόψεις να διαφοροποιούνται ανάλογα με την πολιτική ηγεσία. Συνολικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ψυχολογικές και συναισθηματικές αντιδράσεις του κοινού παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομικής αίσθησης, παρά την ύπαρξη θετικών οικονομικών δεικτών.
    Sources: The Atlantic​ (The Atlantic)​ Poynter​ (The Atlantic)

    No comments:

    Post a Comment

    Blog Archive