Σε όλους μας έχει τύχει να έρθουμε σε επαφή με αδιάκριτους ανθρώπους, σε κάθε φάση της ζωής μας. Στα παιδικά μας χρόνια, περίεργοι άνθρωποι προσπαθούν να επωφεληθούν από την παιδική μας αθωότητα για να μάθουν τι γίνεται στο σπίτι μας: «μιλάει η γιαγιά σου με την μαμά σου;» με ρωτούσαν γειτόνισσες και δεν ήξερα τι έπρεπε να απαντήσω. Αργότερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα των σπουδών: «Γιατί δεν πήγες να σπουδάσεις; Δεν έχουν οι γονείς σου την οικονομική δυνατότητα»;
Όταν προσληφθείς σε μια δουλειά κάποιοι θα σε ρωτήσουν «τι μισθό παίρνεις»; Αν πάλι έχεις δική σου επιχείρηση θα σε ρωτήσουν «πόσα βγάζεις». Αν οι γονείς σου έχουν μια επιχείρηση και αποφασίσεις να ασχοληθείς με κάτι άλλο, θα αρχίσουν ξανά οι ερωτήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από επικριτικά σχόλια τα οποία πρέπει να αποκρούσεις και να μπεις σε μια ακούσια κατάσταση αντιπαράθεσης. Μπαίνοντας στα 30, αν δεν έχεις παντρευτεί ή αν έχεις παντρευτεί αλλά δεν έχεις παιδιά θα αρχίσουν πάλι οι ερωτήσεις: «Πότε θα παντρευτείς;»,«Πότε θα κάνεις παιδί;», «Tι δουλειά κάνει ο άντρας σου;», «Πόσα βγάζει;», «Τα πας καλά με τα πεθερικά σου;», Και άλλες πολλές ενοχλητικές ερωτήσεις.
Συνήθως τα άτομα αυτά έχουν πολλά προσωπικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν αλλά χωρίς να κάνουν καμιά προσπάθεια να τα λύσουν, προτιμούν να ανακαλύπτουν προβλήματα των άλλων και ασχολούνται με αυτά ώστε να αισθανθούν καλύτερα με τον εαυτό τους. Είναι συνήθως αγενείς, χωρίς ηθικές αξίες, ενώ για αυτούς η λεπτότητα είναι μια άγνωστη λέξη.
Πολλές φορές αυτού του είδους οι ερωτήσεις μας βρίσκουν απροετοίμαστους και χωρίς να το θέλουμε απαντάμε σε αυτές, είτε από αμηχανία είτε γιατί θεωρούμε αγένεια να μην απαντήσουμε! Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στα προσωπικά σας ζητήματα και πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας βάζοντας όρια! Ποιος ο λόγος να τους ικανοποιήσετε την περιέργεια; Για να γίνουν ακόμα πιο αδιάκριτοι; Κάθε απάντηση που θα δώσετε στα ερωτήματά τους θα είναι εις βάρος σας, αφού έτσι δίνετε τροφή στην αδιακρισία τους, ενώ ταυτόχρονα τους δίνετε χώρο να εισέλθουν ακόμα πιο βαθιά στα προσωπικά σας θέματα.
Σε αυτές λοιπόν τις ενοχλητικές ερωτήσεις, μπορούμε να απαντήσουμε με ερώτηση: «γιατί θες να μάθεις;» ή ξεκάθαρα: «λυπάμαι δεν απαντάω σε ερωτήσεις που είναι αδιάκριτες», «αυτό είναι προσωπικό μου θέμα και δεν θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας». Η ακόμα καλύτερα να απαντήσετε αποφεύγοντας την ερώτηση βάζοντας μια δόση χιούμορ ή με συνδυασμό όλων των παραπάνω! Κάθε απάντηση ώστε να αποφύγουμε την ερώτηση είναι αποδεκτή, αρκεί να μην συνοδεύεται από επιθετικότητα, θυμό και αγένεια!
No comments:
Post a Comment