Οι άνθρωποι που βιώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιθανότερο να παραμείνουν σε προβληματικές σχέσεις, υποδεικνύει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Waterloo. Νιώθωντας χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι σύντροφοι επιλέγουν να μην εκφράζουν τα παράπονα για τη σχέση τους με το σύντροφό τους, διότι φοβούνται την απόρριψη.
«Υπάρχει η αντίληψη ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να είναι πιο αρνητικοί και να διαμαρτύρονται πολύ περισσότερο», λέει η Μέγκαν McCarthy συγγραφέας της μελέτης και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας. «Ενώ αυτό μπορεί να συμβαίνει σε ορισμένες κοινωνικές συνθήκες, η μελέτη μας δείχνει ότι στις ερωτικές σχέσεις, ο σύντροφος με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύεται να εκφράσει και ουσιαστικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του».
Η μελέτη είναι σημαντική ως προς την κατανόηση του τρόπου με τον οποίον επικοινωνούν οι σύντροφοι και πώς μπορεί να βελτιωθεί η επικοινωνία στην ερωτική ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
«Αν η/ο σύντροφός σας δε συμμετέχει σε μία ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση για τη σχέση», λέει η McCarthy «δεν είναι ότι δεν την/τον νοιάζει, αλλά μάλλον ότι αισθάνεται ανασφαλή και φοβάται ότι αν εκφραστεί θα πληγωθεί».
Στην έρευνά της, που επικεντρώθηκε στη στενή συντροφική επικοινωνία, η McCarthy εξετάζει τις επιπτώσεις της χαμηλής αυτοεκτίμησης του συντρόφου σε μια σχέση. «Έχουμε διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με αρνητική αυτο-αντίληψη, διακατέχονται συχνά από αμφιβολίες και ανησυχίες σχετικά με τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για αυτούς», λέει. «Αυτή η αντίληψη μπορεί να οδηγήσει τα άτομα με χαμηλό αυτοσεβασμό προς μία αμυντική, αυτο-προστατευτική συμπεριφορά, όπως η αποφυγή της αντιπαράθεσης».
Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολεύονται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη σχέση τους καθώς πιστεύουν ότι προέρχονται από το φόβο των αρνητικών αποτελεσμάτων. Οι πάσχοντες μπορεί να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν χωρίς να διακινδυνεύσουν να απορριφθούν από το σύντροφο τους και να βλάψουν τη σχέση τους, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκειά τους για τη σχέση να συσσωρεύεται και να οδηγεί σε χειρότερα αποτελέσματα στη συνέχεια.
«Μπορεί να πιστεύουμε ότι παραμένοντας ήσυχοι, υιοθετώντας ένα συγχωρητικό και ανέμελο τρόπο, είναι εποικοδομητικό και σίγουρα είναι όταν δεν αισθανόμαστε να μας ενοχλεί», λέει η McCarthy. «Αλλά όταν αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε μια σχέση και δεν το αντιμετωπίζουμε, μπορεί να οδηγήσει τη σχέση σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα».
Η McCarthy σχεδιάζει να υλοποιήσει μια δεύτερη μελέτη που θα εξετάσει το πώς αυξάνοντας την αίσθηση της χαμηλής αυτοεκτίμησης σχετικά με τον έλεγχο στη σχέση ή την επιρροή του συντρόφου, μπορεί να βοηθήσει εκείνους τους συντρόφους να αυτοαποκαλυφθούν.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συντροφικές σχέσεις μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολες», λέει η McCarthy. «Το βασικό ζήτημα, λοιπόν, είναι το πώς θα επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία, όταν δηλαδή αισθανόμαστε δυσαρεστημένοι με το σύντροφό μας».
Αφήνοντας να διαιωνίζεται το πρόβλημα ή επιλέγοντας να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και τη σχέση μας, εκφράζοντας συναισθηματικά τα προβλήματά μας;
Πηγή: University of Waterloo
No comments:
Post a Comment