Από τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο μέχρι τον Ιμάνουελ Καντ η επίτευξη της ευτυχίας είναι το ζητούμενο. Ακόμη και ο απαισιόδοξος Άρθουρ Σοπενχάουερ ασχολείται με την τέχνη της ευτυχίας.
Την ευτυχία την απολαμβάνουν πραγματικά εκείνοι που έχουν ήπιο χαρακτήρα, αγαθό πνεύμα και υλικά αγαθά σε μέτρο έλεγε ο Αριστοτέλης.
Ο Επίκουρος έλεγε πως για την ευτυχία χρειάζονται τα Φυσικά και αναγκαία που είναι ”οι φίλοι, η ελευθερία και η καθαρή σκέψη.
Η ευτυχία είναι ίση, είτε κανένας τη βρίσκει μέσα σε μια ψηλή τύχη ή μέσα σε μια ταπεινή κατάσταση έλεγε ο Ευριπίδης.
Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι αυτή που μας δίνει η αντίληψη πως μας αγαπούν” έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ.
Ο Κομφούκιος έλεγε: «Πολλοί ζητούν την ευτυχία υψηλότερα από τον άνθρωπο, άλλοι χαμηλότερα. Μα η ευτυχία είναι στο μπόι του ανθρώπου».
Και στον Ζορμπά ο Καζαντζάκης προσθέτει: «Υπάρχουν τόσες ευτυχίες όσα τα ανθρώπινα μπόγια… Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο – ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκαλάκι, η βουή της θάλασσας. Τίποτε άλλο. Χρειάζεται μονάχα, για να νιώσεις πως όλα τούτα είναι ευτυχία, μια καρδιά απλή και λιτοδίαιτη».
Και όπως είπε και ο Καρλ Γιουνγκ: «το πιο μικρό πράγμα που έχει νόημα, αξίζει περισσότερο στη ζωή, από το πιο μεγάλο χωρίς νόημα». Η ευτυχία του ανθρώπου έρχεται από μέσα του. Όλες οι πράξεις που κάνουμε είναι μια υποσυνείδητη προσπάθεια για να βρούμε την ευτυχία. Η επιθυμίας μας για την κατάκτησή της υποκινεί τα πάντα. Μόνο που όλες μας οι πράξεις δεν έχουν ως αποτέλεσμα την ευτυχία.
Η ζωή σίγουρα είναι δύσκολη και ο καθένας μας σε διάφορες περιόδους της ζωής του νοιώθει θλίψη, απογοήτευση ακόμα και τέλμα. Όταν όμως αυτή η κατάσταση εδραιώνεται, τότε δυστυχώς η μία δυστυχία έλκει την άλλη σαν μαγνήτης. Το θέμα έγκειται στο πώς διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου, τί γνώμη έχεις για τον εαυτό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βασικά χαρακτηριστικά των καταθλιπτικών είναι ότι αισθάνονται πως δεν αξίζουν, πως οι γύρω τους θα τους πληγώσουν, πως θα τους κατακρίνουν.
Όταν είμαστε ευτυχισμένοι νοιώθουμε ελεύθεροι και δεν αφήνουμε τις στιγμές να φύγουν μέσα από τα χέρια μας . Τι είναι όμως «ευτυχία»; Tι μας κάνει ευτυχισμένους; Ο κορυφαίος Τζαζίστας Λούις Άρμστρονγκ, είπε κάποτε » Αν ρωτάς τί είναι η τζαζ ποτέ δε θα το μάθεις.» Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ευτυχία. Οι ψυχολόγοι την ονομάζουν χαμένη Ατλαντίδα των συναισθημάτων, αφού όλοι λένε ότι υπάρχει, αλλά κανείς δε γνωρίζει πού να την αναζητήσει. Οι οικονομολόγοι έχουν καταλήξει ότι το χρήμα μπορεί να τη δελεάσει, όχι όμως και να την κατακτήσει. Θα έλεγα πως η ευτυχία είναι σαν μια εξίσωση με πολλές μεταβλητές, όπως οικογένεια, δουλειά, έρωτας, φίλοι, χρήματα.
Η λίστα με τις μεταβλητές αυτές δεν τελειώνει ποτέ. Το σημαντικό είναι να επικεντρωθείς σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη αξία για τη ζωή σου χωρίς να επηρεάζεσαι από τον κοινωνικό περίγυρό. Να σκέφτεσαι τι επιθυμείς πραγματικά και να οραματίζεσαι πως θα γίνει πραγματικότητα.
Tα λόγια του Paulo Coelho στον Αλχημιστή, » όταν επιθυμείς κάτι πάρα πολύ, τότε ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το επιτύχεις», επίσης περιγράφει πως μπορείς να επιτύχεις τα όνειρά σου, αρκεί να φανταστείς πως βρίσκεσαι μέσα σε αυτά.Βέβαια όλα στην ζωή θέλουν πολύ αγώνα και κόπο . Εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής και όχι απλά ο θεατής. Πως δεν αφήνεις τίποτα στην τύχη αλλά μπορείς να αλλάξεις τη στάση και τη συμπεριφορά σου και πως σε καμία περίπτωση δεν αφήνεσαι στο έλεος των εξωτερικών γεγονότων και αντίξοων συνθηκών. Το μεγαλύτερο μυστικό παραμένει το πώς νοιώθει με τον εαυτό σου. Με το να νιώθεις πως αξίζεις και πως ότι και να συμβεί μπορείς να ανταπεξέλθεις, αυτομάτως αντλείς δύναμη από την ίδια σου την πίστη.
Η ευτυχία είναι η Ιθάκη στο μυαλό μας αλλά στην ζωή μας είναι η διαδρομή για να φτάσουμε στην Ιθάκη .
No comments:
Post a Comment