Για να ακούσετε το κείμενο

    Για να ακούσετε το κείμενο, παρακαλώ ανοίξτε αυτή τη σελίδα με τους περιηγητές Chrome, Microsoft Edge, Opera, ή Mozilla Firefox.

    ...

    Translate

    Sunday, October 30, 2016

    Οι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι έχουν λίγους φίλους

    Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως οι άνθρωποι χρειαζόμαστε φίλους και πως η επικοινωνία έχει τα πλεονεκτήματά της. Οι επιστήμονες ωστόσο αποφάσισαν να διεξάγουν μια έρευνα για να απαντήσουν το ακόλουθο ερώτημα: Χρειαζόμαστε στ’ αλήθεια την επικοινωνία για να νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι;

    Στην έρευνά τους συμπεριέλαβαν 15,000 ανθρώπους ηλικίας από 18 ως 28, οι οποίοι ζούσαν σε διαφορετικά πλάτη και μήκη της γης και επικοινωνούσαν με τους φίλους τους σε διάφορες συχνότητες.
    Ένα βρετανικό περιοδικό ψυχολογίας δημοσίευεσε την απάντηση. Τα αποτελέσματα μας εξέπληξαν, ενώ ταυτόχρονα μας φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα για να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας.
    Τα τρία μεγάλα συμπεράσματα της έρευνας
    Έχοντας αναλύσει τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εξελικτικοί ψυχολόγοι Satoshi Kanazava και Norman Li, κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:
    Πρώτον, κατά κανόνα, οι άνθρωποι που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές νιώθουν λιγότερο χαρούμενοι. Δεύτερον, προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε γύρω μας φίλους και ανθρώπους με τους οποίους να εκπέμπουμε στα ίδια μήκη κύματος. Όσο πιο προσωπικές είναι οι συζητήσεις που κάνουμε μαζί τους, τόσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο της ευτυχίας μας. Τρίτον, οι άνθρωποι που διαθέτουν υψηλή νοημοσύνη αποτελούν συχνά την εξαίρεση στον κανόνα.
    Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο IQ, τόσο λιγότερη επικοινωνία χρειάζεται το άτομο που το διαθέτει. Οι διανοούμενοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τις ζωές τους όταν είναι πολύ ενεργοί κοινωνικά. Δεν τους χαροποιεί ο ρόλος της “ψυχής του πάρτι”.
    Οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη έχουν στενό κύκλο φίλων
    Η ευφυΐα ενός ατόμου λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και κάνει τη διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την επικοινωνία.
    Ναι, είναι δύσκολο να είναι κανείς έξυπνος. Αυτού του είδους οι άνθρωποι μπορεί να φαίνεται ότι ζουν στο δικό τους μικρόκοσμο.
    Ωστόσο για τα άτομα με νοημοσύνη πάνω από το μέσο όρο, η κοινωνική δραστηριότητα αποτελεί περισσότερο ένα αναγκαίο κακό, παρά την ουσία της ζωής. Οι περισσότερες διάνοιες είναι μοναχικοί άνθρωποι και λίγοι τους μπορούν να τους καταλάβουν και να τους αποδεχτούν όπως είναι. Στην πραγματικότητα, όσο πιο πολύ συναναστρέφονται με τους άλλους αυτά τα άτομα, αισθάνονται όλο και λιγότερο χαρούμενα.
    Οι ευφυείς άνθρωποι ενθουσιάζονται περισσότερο για πράγματα τα οποία τους είναι σημαντικά από ότι για την επικοινωνία με τους υπόλοιπους
    Η Carol Graham, ερευνήτρια του ιδρύματος Brookings και ειδικός στον τομέα της επιστήμης της ευτυχίας, πιστεύει πως οι έξυπνοι άνθρωποι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους προσπαθώντας να επιτύχουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους. Οι ιδιοφυΐες βρίσκουν την ευτυχία σε δραστηριότητες οι οποίες οδηγούν σε αποτελέσματα.
    Ένας γιατρός ο οποίος εργάζεται πάνω σε ένα εμβόλιο για τον καρκίνο, όπως επίσης και ένας συγγραφέας ο οποίος γράφει ένα μυθιστόρημα, δεν χρειάζονται συχνή επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως η συχνή επαφή τους αποσπά από την κύρια δραστηριότητά τους, κάτι που σημαίνει πως επηρεάζεται αρνητικά το συναίσθημα της ευτυχίας τους και της εσωτερικής τους αρμονίας.
    Οι αιτίες προέρχονται από το μακρινό παρελθόν
    Υπάρχει μια θεωρία η οποία ονομάζεται “θεωρία της ευτυχίας” και μας λέει πως ένα ανθρώπινο ον δεν είναι απλώς μια σειρά από γονίδια, αλλά και η μνήμη των προγόνων του. Ο τρόπος ζωής των αρχαίων κυνηγών επηρεάζει ακόμα τις ζωές των ανθρώπων, και πιο συγκεκριμένα τα εσωτερικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη χαρά.
    Η κοινότητα των προγόνων μας από την αφρικανική σαβάνα αριθμούσε όχι περισσότερα από 150 άτομα και τα πρότυπά μας ζούσαν σε ένα μικρό χωριό όπου ο πληθυσμός αντιστοιχούσε σε ένα άτομο ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Έπρεπε να μένουν μαζί για να επιβιώσουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον.
    Σήμερα ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και περιβαλλόμαστε από ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς τους συγχρόνους κουβαλάμε ακόμα τις ικανότητες των προγόνων μας. Είναι σχεδόν σαν να βρίσκεται το σώμα μας σε μια πραγματικότητα και ο εγκέφαλός μας σε μια άλλη. Το σώμα μας ζει σε μια μεγαλούπολη με χιλιάδες κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, και ο εγκέφαλός μας σε μια σαβάνα της ερήμου.
    Οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.
    Οι διάνοιες, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που διαθέτουν το μέσο όρο ευφυίας, σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της εξέλιξής τους κατάφεραν να γεφυρώσουν το κενό μεταξύ της μνήμης του παρελθόντος και του παρόντος χρόνου.
    Γενικότερα, προσαρμόζονται πιο εύκολα. Φαίνεται πως είναι στη φύση τους να βρίσκουν τον τρόπο να επιλύουν τα προβλήματα που επιφέρει η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν άνετα με τους δικούς τους κανόνες χωρίς να μένουν στάσιμοι. Η υψηλή τους νοημοσύνη τους δίνει την ελευθερία να μη βασίζονται συνεχώς στους άλλους και να παραμένουν ανεξάρτητοι. Είναι πλήρως εναρμονισμένοι με τους εαυτούς τους και δεν χρειάζονται την επικοινωνία όσο συχνά τη χρειάζεται ο υπόλοιπος κόσμος.


    by vneos1987.blogspot

    No comments:

    Post a Comment

    Blog Archive