Για να ακούσετε το κείμενο

    Για να ακούσετε το κείμενο, παρακαλώ ανοίξτε αυτή τη σελίδα με τους περιηγητές Chrome, Microsoft Edge, Opera, ή Mozilla Firefox.

    ...

    Translate

    Monday, March 6, 2017

    H Σύγκριση με τους άλλους

    Όλοι μας κατά καιρούς, έχουμε συγκρίνει τον εαυτό μας και τις ικανότητές μας με άλλων ανθρώπων. Νοιώθουμε μειονεκτικά επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουμε την εμφάνιση, την εξυπνάδα, τα χρήματα, τη δουλειά που έχει κάποιος άλλος , με αποτέλεσμα αντί να μας απασχολεί ο εαυτός μας και η καλυτέρευσή του, να σπαταλάμε χρόνο παρακολουθώντας τις ζωές των ‘’καλύτερων’’ άλλων, νοιώθοντας μειονεκτικά για όλα αυτά που δεν έχουμε.


    Ζώντας σε μία εποχή που ο ψηφιακός κόσμος έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική ζωή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρατηρείται πλέον πιο έντονο το αίσθημα της ζήλειας όπως και της σύγκρισης του εαυτού με τους άλλους, λόγω της μεγαλύτερης δημοσιοποίησης της προσωπικής ζωής του καθενός – ιδιαιτέρως σε αναρτήσεις που δηλώνουν έντονη κοινωνική ζωή, χαρούμενες οικογενειακές στιγμές, ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή πολυτελείς διακοπές.

    Οι άνθρωποι που είναι συνήθως πιο επιρρεπείς στη σύγκριση του εαυτού με άλλους, είναι συνήθως άτομα που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον έντονης κριτικής ή και σύγκρισης του εαυτού τους με κάποιο άλλο άτομο, πχ, έναν μεγαλύτερο αδελφό. Οι γονείς πολλές φορές δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο ευάλωτη είναι η ψυχή των παιδιών τους και πόσο μπορεί να τα πληγώσει η συνεχής σύγκρισή τους με άλλα άτομα, αγνοούν την ανασφάλεια και τα αισθήματα κατωτερότητας που μπορεί να δημιουργήσει ο αυταρχισμός και η σκληρή κριτική τους σε μία ακόμα παιδική ψυχή.

    Η σύγκριση μας με άλλα άτομα αφορά δύο περιπτώσεις: όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άτομα που θεωρούμε ότι είναι ανώτερα από εμάς, και όταν τον συγκρίνουμε με άτομα που θεωρούμε ‘’κατώτερα’’ από εμάς. Η δεύτερη περίπτωση είναι η προσπάθειά μας να νοιώσουμε επαρκείς με αυτό που είμαστε συγκρίνοντας τον εαυτό μας με τα άτομα εκείνα που νοιώθουμε ότι μπροστά τους υπερέχουμε, σε μία προσπάθεια ανακούφισης από τη διάχυτη ανασφάλειά μας.

    Η σύγκριση του εαυτού με άλλους εάν είναι συνεχής, μπορεί να αποβεί τρομερά βασανιστική ακόμα και άδικη. Διότι πολλές φορές πέφτουμε στο λάθος της εξιδανίκευσης τονίζοντας υπερβολικά τα ταλέντα, τον τρόπο της ζωής των άλλων , αγνοώντας και τις δικές τους άσχημες πλευρές και υποτιμάμε τον εαυτό μας χωρίς λόγο.

    Πρέπει να θυμόμαστε πάντα τη στιγμή εκείνη που συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους και αμφιβάλλουμε για την προσωπική μας αξία:
    Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, με προτερήματα και ελαττώματα. Ο κάθε άνθρωπος έχει στοιχεία μοναδικά επάνω του.
    Η αξία μας απορρέει από μέσα μας. Η αξία μας δε σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση, την εξωτερική εμφάνιση, τις διαπροσωπικές σχέσεις, με το πόσο κοινωνικοί είμαστε σε μία προσωπική σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η αξία μας βρίσκεται μέσα μας, επειδή είμαστε εμείς και δε μοιάζουμε με κανέναν άλλο άνθρωπο.
    Με το να εξιδανικεύουμε τον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου, τις διακοπές, το λαμπερό χαμόγελο, πέφτουμε στην παγίδα να ξεχάσουμε ότι και ο άνθρωπος εκείνος μπορεί να έχει προβλήματα και ανασφάλειες που εμείς δε γνωρίζουμε. Ένα λαμπερό χαμόγελο κρύβει από πίσω και άλλα πράγματα, άγχη, αγωνίες , που δε φαίνονται αλλά είναι κρυμμένα.
    Σε ότι αφορά τη σύγκριση του εαυτού με τις ζωές άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι σε ένα εικονικό προφίλ, ο κάτοχός του – και είναι λογικό- θα προβάλλει περισσότερο τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του και όχι τόσο τα αρνητικά, θα δείχνει τις θετικές στιγμές και τα χαρούμενα γεγονότα της ζωής. Τα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές μεγεθύνουν εσκεμμένα καταστάσεις και προσωπικές στιγμές σε μία προσπάθεια εντυπωσιασμού. Οπότε, ας μη ζηλεύει κάποιος την ψεύτικη κοινωνικότητα και τα πλαστά χαμόγελα που είναι άφθονα στο διαδικτυακό κόσμο.

    Απαραίτητο βήμα για κάθε άνθρωπο είναι η αποδοχή του εαυτού του, με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του, η καλλιέργεια της αγάπης για τον εαυτό και της εσωτερικής πίστης ότι αξίζει την αγάπη, την προσοχή και την εκτίμηση για αυτό που υπάρχει μέσα του και για αυτό που είναι , όχι για αυτό που θα ήθελαν οι άλλοι να είναι. Όσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση αποκτάει ένα άτομο, τόσο λιγότερο θα νοιώθει μειονεκτικά απέναντι στους άλλους και θα μπαίνει σε διαδικασίες σύγκρισης.

    Πηγη

    by click4money

    No comments:

    Post a Comment

    Blog Archive