Έστω ότι η ζωή σου ήταν ταινία. Που μεταξύ μας, γιατί να μην θέλεις η ζωή σου να είναι ταινία; Στις ταινίες συνήθως όλοι είναι όμορφοι, η αγάπη θριαμβεύει και στο τέλος ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Αν λοιπόν η ζωή σου ήταν βγαλμένη από σενάριο, τότε οι παράγοντες που θα μετέτρεπαν τη γνωριμία σου με μια κοπέλα σε πετυχημένη σχέση που θα αντέξει στο χρόνο, θα ήταν αρκετά απλοϊκοί: Το απαραίτητο αρχικό φλερτ, ένα πετυχημένο πρώτο ραντεβού σε “ψαγμένο” μέρος συνοδεία μερικών έξυπνων αστείων και ποιοτικό πρώτο σεξ. Αυτό ήταν, το νερό μπήκε στο αυλάκι, ψάξτε ήδη για εκκλησία και κλείστε μέρος για μήνα του μέλιτος. Τίτλοι τέλους.
Μόνο που δυστυχώς, η αληθινή ζωή δεν έχει καμία σχέση με τις ταινίες και για να είναι ένα ζευγάρι ευτυχισμένο, παίζουν το ρόλο τους και αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν περνούν απόλυτα από το χέρι του. Εκ των βασικότερων: Η καλή σχέση της κοπέλας σου με την παρέα σου.
Ξέρω, ξέρω. “Όσο υπάρχει έρωτας ανάμεσα στο ζευγάρι, τότε τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει”. Στις ταινίες, ίσως. Στην αληθινή ζωή, όταν σχέση και κολλητοί δεν ταιριάζουν, η ρήξη με κάποια πλευρά είναι απλά θέμα χρόνου.
Η σημασία της πρώτης εντύπωσης
Οκ, τετριμμένο το τσιτάτο “στην ζωή έχεις μόνο μια ευκαιρία για πρώτη εντύπωση”, αλλά αυτά τα μικρά κλισέ, μασκαρεμένα σε φράσεις σοφίας, έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης. Κι η αλήθεια είναι πως αν οι πρώτες φορές που συναντήσει η παρέα σου την νέα σου κοπέλα στραβώσουν, η κατάσταση δεν σώζεται εύκολα στη συνέχεια.
Μικρή συμβουλή: Πριν κανονίσεις την πρώτη γνωριμία με τους κολλητούς σου, φρόντισε να βγεις αρκετά ραντεβού μαζί της. Πέρνα χρόνο με την νέα σου κοπέλα, προσπάθησε να καταλάβεις εσύ πρώτος απ’ όλους τα ελαττώματά της για να μην βρεθείς προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν θα είναι αργά. Όταν πια την έχεις ψυχολογήσει αρκετά, κανόνισε να την γνωρίσεις πρώτα στον κολλητό με τον οποίο θεωρείς ότι ταιριάζει περισσότερο. Αν τη συμπαθήσει ένας, θα είναι ευκολότερο μετά να την αποδεχτεί και η υπόλοιπη παρέα (τακτική γνωστή κι ως “δούρειος ίππος”). Σε περίπτωση που τα ελαττώματα είναι τόσα πολλά που καθιστούν την γνωριμία με τους φίλους σου απαγορευτική, τότε το αληθινό ερώτημα είναι ένα: Γιατί να θέλεις να επενδύσεις σε μια τέτοια σχέση;
Όταν σπάσει το γυαλί
Όλα καλά με το πρώτο σενάριο, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό, πρακτικό πρόβλημα. Όταν είσαι ερωτευμένος, τείνεις να μην βλέπεις κανένα απολύτως μειονέκτημα στο κορίτσι σου. Υπάρχει όμως κι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: Όσα μειονεκτήματα υπάρχουν, τα βλέπουν οι φίλοι σου. Όταν εσύ κι η κοπέλα σου δεν θα είστε μπροστά, οι κολλητοί σου θα τα συζητήσουν ένα προς ένα, θα τα αναλύσουν σε κουραστικό βαθμό και συνήθως εσύ δεν θα μάθεις τίποτα.
Σαν τον κερατά που το μαθαίνει τελευταίος, έτσι κι εσύ θα μάθεις τελευταίος ότι η παρέα σου δεν χωνεύει την κοπέλα σου.
Βασικά δεν θα το μάθεις καν, απλά θα το καταλάβεις από τη συμπεριφορά τους και τότε θα αρχίσουν τα προβλήματα. Τόσο στη σχέση σου με το κορίτσι σου όσο και σε αυτή με τους κολλητούς σου.
Τα σημάδια ότι δεν την συμπαθούν
Αγχώθηκες ότι μπορεί κι οι δικοί σου κολλητοί να μην συμπαθούν την κοπέλα σου κι εσύ να μην έχεις ιδέα; Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική, αν ισχύει και στη δική σου περίπτωση, θα το καταλάβεις.
Μαθαίνεις ότι η παρέα σου βγήκε για ποτά και δεν σου είπαν τίποτα επειδή ήξεραν ότι είσαι σπίτι με το κορίτσι σου; Κανένας φίλος σου δεν θέλει να βγει μόνο με σένα και την κοπέλα σου, χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες τύπου “πρέπει να κάτσω σπίτι για να συνδέσω τα καλώδια του στερεοφωνικού μου”; Μαθαίνεις τελευταίος για τα πλάνα των καλοκαιρινών διακοπών; Κανένας φίλος σου δεν έχει το κινητό της κοπέλας σου και της απευθύνουν το λόγο μόνο όταν είσαι κι εσύ μπροστά;
Δυστυχώς η διάγνωση είναι απλή αλλά δυσάρεστη: Πρόκειται για κλασική περίπτωση παρέας που δεν συμπαθεί την κοπέλα του φίλου της. Μην ανησυχείς όμως, υπάρχει αντίδοτο.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος
Τη στιγμή που θα διαπιστώσεις πως οι κολλητοί σου δεν έχουν σχηματίσει ακριβώς φαν κλαμπ για την κοπέλα σου, ο αρχικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσεις είναι ένας. Τους μαζεύεις όλους και τους ζητάς να σου κατονόμασουν έναν-έναν τους λόγους αυτής της αντιπάθειας. Αν είναι πραγματικοί σου φίλοι, θα στους πουν χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης της κατάστασης.
Πλέον είναι στο χέρι σου να αξιολογήσεις την κατάσταση. Αν θεωρήσεις πως αυτά που βλέπουν οι φίλοι σου είναι αντικειμενικές αλήθειες τις οποίες απλά τόσο καιρό έκανες πως δεν βλέπεις καθώς ζούσες μέσα στη φούσκα της ευτυχισμένης σχέσης σου, ήρθε η ώρα να σκεφτείς το μέλλον αυτής της σχέσης σε νέες βάσεις. Αν όμως θεωρείς τους λόγους αυτούς αβάσιμους και υπερβολικούς, τότε χρειάζονται διπλωματικοί χειρισμοί τους οποίους θα ζήλευε ακόμα κι ο πρέσβης της Παλαιστίνης στο Ισραήλ.
Αρχικά, προσπάθησε να μην καταλάβει τίποτα η κοπέλα σου. Πρώτον, θα στεναχωρηθεί και δεύτερον δεν θα δεχτεί -και δικαίως εδώ που τα λέμε- να ξαναβρεθεί ποτέ στο ίδιο μέρος με τους φίλους σου. Κι αυτό θα είναι πρόβλημα. Ζήτα από τους φίλους σου να σεβαστούν την επιλογή σου και το γεγονός πως αυτό το κορίτσι σε κάνει ευτυχισμένο και αν βλέπεις ότι δεν μπορείς με τίποτα να αλλάξεις τη γνώμη τους, εξασφάλισε τουλάχιστον πως θα είναι κύριοι απέναντι της. Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά που τη βλέπουν να την αγκαλιάζουν και να την αποθεώνουν. Μπορούν απλά να μην την κάνουν να αισθάνεται ανεπιθύμητη.
Αν ο καιρός περνάει και τα συναισθήματα της παρέας σου δεν αλλάζουν, τότε φοβάμαι πως ήρθε η ώρα να χωρίσεις τις ημέρες σου σε δυο κατηγορίες: Αυτές που βλέπεις τους φίλους σου κι αυτές που βλέπεις την κοπέλα σου. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απαντήσεις στο εύλογο ερώτημα της κοπέλας σου, “μωρό μου γιατί δεν βγαίνουμε πια με τους φίλους σου;” Εδώ σε θέλω φίλε μου.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην καταλάβει η κοπέλα σου ότι η παρέα σου δεν την χωνεύει. Μπορεί να κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, ωστόσο μέσα της θα το ξέρει. Από τη στιγμή που θα το συνειδητοποιήσει, οι πιθανότητες είναι δυο: είτε θα πεισμώσει και δεν θα θέλει να δει τους φίλους σου ούτε ζωγραφιστούς, είτε θα προσπαθήσει να καταλάβει τις αιτίες της αντιπάθειας και να αντιστρέψει το κλίμα. Επειδή όμως όπως είπαμε, δεν ζούμε μέσα σε σενάριο ταινίας, το πιθανότερο είναι το πρώτο. Η λύση του διαχωρισμού των ημερών της εβδομάδας επανέρχεται, αλλά για πόσο καιρό μπορείς να τη συντηρήσεις;
Η δύσκολη επιλογή
Φτάνουμε λοιπόν στο δυσάρεστο συμπέρασμα. Κάποια στιγμή, θα έρθει η δύσκολη ώρα της επιλογής. Θέλεις να ζήσεις τον έρωτα σου ή να συνεχίσεις να βλέπεις τους κολλητούς σου;
Μπορεί να μην είναι καν συνειδητή αυτή η επιλογή. Αλλά μέσα σου θα χρειαστεί να διαλέξεις πλευρά. Θες να είσαι με την κοπέλα σου και να περνάτε μαζί την καθημερινότητά σας ευτυχισμένοι; Μοιραία θα ξεκόψεις με τους φίλους σου. Θα τους βλέπεις σε γενέθλια, γιορτές και πανηγύρια, και συνήθως μόνος σου.
Θες να επιλέξεις τους κολλητούς σου καθώς ένα άραγμα μαζί τους δεν ανταλλάσσεται με τίποτα; Μοιραία το χάσμα ανάμεσα σε σένα και την κοπέλα σου θα μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου, μέχρι την αναπόφευκτη στιγμή του χωρισμού.
Επαναλαμβάνω πως η επιλογή αυτή δεν θα είναι αναγκαστικά συνειδητή. Κάποια στιγμή, η ζυγαριά θα γείρει προς μια πλευρά και αυτό που θα υπάρχει στην άλλη πλευρά δύσκολα θα τη γλιτώσει.
Το συμπέρασμα
Αν δεν έχεις ζήσει ανάλογο περιστατικό από πρώτο χέρι, σε φαντάζομαι ήδη να με αποκαλείς απαισιόδοξο και υπερβολικό. Η πικρή αλήθεια όμως είναι πως όσες φορές βίωσα, έστω και σαν παρατηρητής, περιπτώσεις στις οποίες μια παρέα δεν συμπαθούσε την κοπέλα του κολλητού της, στο τέλος κάποιος έβγαινε από την εξίσωση και συνήθως αυτή ήταν η κοπέλα. Γιατί όπως και στο ποδόσφαιρο, πιο εύκολα αλλάζει ο προπονητής παρά ολόκληρη η ομάδα… Αν πάλι είσαι αποφασισμένος να προσπαθήσεις να το παίξεις διπλωμάτης, να σου ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει πρέσβης της Παλαιστίνης στο Ισραήλ γιατί πολύ απλά μερικές υποθέσεις δεν σηκώνουν διπλωματία.
No comments:
Post a Comment