Για να ακούσετε το κείμενο

    Για να ακούσετε το κείμενο, παρακαλώ ανοίξτε αυτή τη σελίδα με τους περιηγητές Chrome, Microsoft Edge, Opera, ή Mozilla Firefox.

    ...

    Translate

    Sunday, June 25, 2017

    Έμμεσες μορφές κακοποίησης που πρέπει να αποβάλετε από τη ζωή σας

    Οι έμμεσες μορφές κακοποίησης μπορούν να προκαλέσουν πόνο, ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση - πρέπει να προστατεύετε τον εαυτό σας από αυτές. Πείτε κάτι αν κάποιος σας πληγώσει ακόμη και αν υπάρχει κίνδυνος να αναστατώσετε το σύντροφό σας. Αν δεν σας κατανοούν τότε πιθανότατα δεν διαθέτουν τη συναισθηματική ωριμότητα και κατανόηση που χρειάζεται για να διατηρήσουν μια υγιή σχέση.

    Όταν μιλάμε για κακοποίηση, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στη σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση όπου ο δράστης κακομεταχειρίζεται το θύμα του. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιο έμμεσες μορφές κακοποίησης που μπορεί να μην γνωρίζετε αλλά σιγά-σιγά μπορούν να καταστρέψουν εσωτερικά έναν άνθρωπο.
    Αναφερόμαστε στις κρυφές και παθητικές επιθέσεις που συνήθως δεν προκαλούν αντίδραση επειδή η επιθετικότητα δεν είναι άμεση ή δεν φαίνεται εκείνη τη στιγμή να πληγώνει κάποιον τόσο πολύ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα μπορεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμησή σας και την εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας. Και προσέξτε – δεν αναφερόμαστε μόνο στη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει ο  σύντροφός σας.  Ορισμένες φορές προέρχεται και από τα μέλη της οικογένειάς μας.
    Σήμερα, θα σας μάθουμε πώς να αναγνωρίζεται αυτή τη μορφή κακοποίησης και να πώς προστατεύετε τον εαυτό σας από αυτή.

    Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τις έμμεσες μορφές κακοποίησης;

    Για να κατανοήσετε τι πραγματικά είναι η έμμεση κακοποίηση, θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα στα οποία θα μπορέσετε εύκολα να την αναγνωρίσετε. Φανταστείτε ένα παιδί το οποίο από πολύ μικρή ηλικία ήταν αδέξιο ή άγαρμπο. Έχει μια τάση να του πέφτουν πράγματα και κάθε φορά που γίνεται κάτι τέτοιο οι γονείς του το επιπλήττουν για να προσέχει. Αν  από λάθος σπάσει κάτι, είναι λόγω της έμφυτης αδεξιότητάς του.
    Καθώς μεγαλώνει το παιδί, αυτή η υποτιθέμενη αδεξιότητα  συνεχίζεται και επεκτείνεται σε άλλους τομείς όταν για παράδειγμα αναλαμβάνει δοκιμασίες που δεν φέρνει εις πέρας ή όταν δεν μπορεί να κάνει εύκολα φίλους… Οι γονείς του σίγουρα το αγαπούν και δεν κακομεταχειρίζονται το παιδί τους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωής του έχει μάθει να πιστεύει ότι είναι εκ φύσεως αδέξιο άτομο με χαμηλότερες ικανότητες από τους υπόλοιπους. Αυτή είναι μια έμμεση μορφή κακοποίησης που με την πάροδο του χρόνου προκαλεί τεράστια ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
    Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση όπου ένα ζευγάρι χρησιμοποιεί πολύ ειρωνεία στην καθημερινότητά του. Κάνει τους άλλους ανθρώπους να γελούν εις βάρος κάποιου άλλου, χωρίς να καταλαβαίνει ότι αυτό πληγώνει το άλλο άτομο. Συνήθως δεν παίρνει τίποτα στα σοβαρά και περιγελά τα πάντα γύρω του: οτιδήποτε κάνουν οι άλλοι, ο τρόπος που ντύνονται, ο τρόπος που εκφράζονται… μικρά πράγματα που δεν κρύβουν κάποια κακή πρόθεση. Παρόλα αυτά προκαλούν πόνο και μετατρέπονται σε ένα είδος κρυφής κακοποίησης στους άλλους ανθρώπους.
    Αυτά τα είδη συμπεριφοράς είναι κοινά στον κόσμο σήμερα και μερικές φορές δεν αξίζει να τους δίνουμε σημασία. Είναι μικρά πράγματα τα οποία όταν γίνονται επίμονα μπορεί να πληγώσουν ανεπανόρθωτα κάποιον άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μπορούμε να τα αναγνωρίζουμε.

    Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την έμμεση κακοποίηση;

    • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λέξεις μπορούν να αποβούν το ίδιο επιζήμιες με ένα φυσικό χτύπημα – τα συναισθηματικά τραύματα είναι το ίδιο επίπονα.
    • Ανεξάρτητα από το πόσο άκακο μπορεί να είναι ένα σχόλιο ή το πόσο αθώο μπορεί να φαίνεται, μην το αφήνετε να περάσει έτσι. Δηλώστε ξεκάθαρα τα συναισθήματά σας και μη φοβάστε να πείτε ότι κάτι σας πληγώνει και δεν πρέπει να επαναληφθεί.
    • Προσπαθήστε να θέτετε καλύτερα όρια στη ζωή σας και να δημιουργείτε εμπόδια για τους ανθρώπους που δεν θέλετε να τα υπερβούν. Αν κάτι που λέει κάποιος σας ενοχλεί, μην το αφήνετε – και αν πουν κάτι που δεν ισχύει, προστατεύστε τον εαυτό σας. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που είναι έτοιμοι να κάνουν άσχημα ή αναληθή σχόλια και ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείτε γιατί σπαταλάτε το χρόνο σας μαζί τους. Οι τοξικοί άνθρωποι το μόνο που μπορούν να σας προσφέρουν είναι περισσότερα δεινά καθώς οι ίδιοι ζουν με ανασφάλειες και δυστυχία. Δεν αξίζει να βρίσκονται κοντά σας.
    • Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έμμεση κακοποίηση είναι ότι ο δράστης δεν καταλαβαίνει ότι οι λέξεις που χρησιμοποιεί ή οι ενέργειές του προκαλούν ζημιά. Απλώς δεν αναγνωρίζουν το κακό που κάνουν. Αυτό που εκείνοι θεωρούν αστείο, για εσάς είναι σαφώς επιζήμιο. Αν δεν τους το πείτε και τους αφήσετε να συνεχίσουν, μέρα με τη μέρα, τελικά η κακοποίηση θα γίνει ακόμη σοβαρότερη.
    • Οι γονείς, τα αδέλφια, οι σύντροφοι, ακόμη και οι συνάδελφοι είναι ικανοί να διεισδύσουν σε αυτό το είδος κακοποίησης. Οι άνθρωποι μπορεί να λένε ότι σας αγαπούν και σας σέβονται αλλά μην αμφισβητείτε τα ένστικτά σας. Πρέπει να προστατεύετε την ακεραιότητα και αυτοεκτίμησή σας και γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προσβλητικό για σας και τι όχι. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να αστειεύονται εις βάρος άλλων ή ακόμη και να είναι αγενείς απέναντί τους. Μην αφήνετε κανένα να σας συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Όταν σας ενοχλεί κάτι, να το θυμάστε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην πληγωθείτε ξανά στο μέλλον και αν αυτό το άτομο εκλάβει αρνητικά την αντίδρασή σας, μην ανησυχείτε. Αν δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σας έχουν πληγώσει τότε αυτό δείχνει ότι δεν διαθέτουν την κατανόηση και τη συναισθηματική ωριμότητα που χρειάζεται για να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια υγιή σχέση.


    by click4money

    No comments:

    Post a Comment

    Blog Archive