Για να ακούσετε το κείμενο

Για να ακούσετε το κείμενο, παρακαλώ ανοίξτε αυτή τη σελίδα με τους περιηγητές Chrome, Microsoft Edge, Opera, ή Mozilla Firefox.

...
Blog Post Navigator

Translate

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Ο παπαγάλος αναπαράγει ότι ακούει χωρίς να κατανοεί και να καταλαβαίνει το περιεχόμενο των λέξεων,είναι δηλητηριασμένος και δηλητηριώδης.

Φαντάσου ότι σου χαρίζουν έναν παπαγάλο. Αυτός ο παπαγάλος είναι ένας απλός παπαγάλος.Δεν έχει καμία γνώση, σοφία ή διορατικότητα. Αναπαράγει ότι ακούει χωρίς να κατανοεί και να καταλαβαίνει το περιεχόμενο των λέξεων. Είναι παπαγάλος.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος παπαγάλος είναι δηλητηριασμένος και δηλητηριώδης. Έχει εκπαιδευτεί ώστε να μην ανταποκρίνεται στην ανάγκη σου για βοήθεια και να σχολιάζει καταστροφικά κάθε σου βήμα. Σε επικρίνει συνεχώς. Για παράδειγμα, το πρωί που πας στην δουλειά σου πέφτεις σε κυκλοφοριακή συμφόρηση και φτάνεις στο γραφείο σου με καθυστέρηση 5 λεπτών. Ο παπαγάλος κάθεται εκεί λέγοντας: “Πάλι άργησες. Πάλι τα ίδια. Ποτέ δεν είσαι στην ώρα σου. Είσαι ανόητος. Αν είχες πάρει το προηγούμενο λεωφορείο θα είχες άπλετο χρόνο μπροστά σου και δεν θα εκνεύριζες τον προιστάμενο σου. Αλλά εσύ απλά δεν μπορείς να το κάνεις. Μόνο ξέρεις να σπαταλάς τον χρόνο σου. Είσαι άχρηστος! Με κουράζεις. Είσαι αξιολύπητος!
Αναρωτίεμαι, για πόσο καιρό θα μπορούσες να αντέξεις αυτή την κακοποίηση από τον παπαγάλο σου; Πόσο θα άντεχες μέχρι να ρίξεις μια πετσέτα πάνω στο κλουβί του και να απαλλαγείς;
(προσαρμογή από το “The Malevolent Parrot” της Kristina Ivings)
Οι εμπειρίες που είχες μέχρι τώρα με τους σημαντικούς άλλους της ζωής σου, έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την άποψη που έχεις δημιουργήσει για τον εαυτό σου.
Σε περίπτωση που είσαι από αυτούς που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον γεμάτο φροντίδα, αγάπη, προστασία και ασφάλεια πιθανά θα έχεις αναπτύξει και μία πολύ θετική εικόνα εαυτού. Αν πάλι οι σχέσεις σου είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την επικριτικότητα, την αδιαφορία και την ψυχρότητα, ίσως δεν έχεις μάθει να σε αγαπάς.

Μαθαίνουμε να εκτιμούμε τον εαυτό μας στην παιδική μας ηλικία. Συγκεκριμένες εμπειρίες μπορεί να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της αυτοκτίμησης μας: Αν ποτέ δεν σε επιβράβευσαν για τις προσπάθειες σου, δεν αναγνώρισε κάποιος πόσο δυσκολεύτηκες να αντιμετωπίσεις κάτι καινούριο, ήσουν μόνος σε δύσκολες στιγμές και δεν είχες κανέναν να εμπιστευτείς, πιθανά να μην έχεις μάθει να δίνεις την πρέπουσα αξία στον εαυτό σου. Από την άλλη, ακόμα και ένα άτομο με μία θετική εικόνα εαυτού μπορεί να κλονιστεί ερχόμενο αντιμέτωπο με μία ξαφνική αλλαγή στην ζωή ή μιά αντιλαμβανόμενη αποτυχία όπως για παράδειγμα μία συναισθηματική δυσκολία, ένα διαζύγιο ή μία απόλυση.
Η θετική εικόνα εαυτού αφορά τον βαθμό στον οποίο κάποιος αισθάνεται αυτοπεποίθηση, σεβασμό και αυτοεκτίμηση. Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συσχετίζεται με συναισθήματα αμφιβολίας και κριτικής για τον εαυτό, τάση για κοινωνική απομόνωση, καταπιεσμένο αίσθημα θυμού καθώς και ντροπή. Παράλληλα αποτελεί σύμπτωμα διάφορων ψυχικών διαταραχών όπως είναι η κατάθλιψη. Το άτομο με αρνητική εικόνα εαυτού βιώνει μία συνεχόμενη αίσθηση αποτυχίας και προσωπικής απαξίωσης. Συνεχώς συγκρίνεται με τους “επιτυχημένους” άλλους και ασκεί αρνητική κριτική στον εαυτό του.

Φυσικά δεν σημαίνει ότι μια δύσκολη παιδική ηλικία θα σε δεσμεύει για πάντα. Μπορείς να αλλάξεις. Αν έρθεις σε επαφή με την αρνητική σου εικόνα. Αν την καταλάβεις και την εξετάσεις. Είναι όντως ρεαλιστική και αμετάβλητη; Έχεις όντως τόσα ελαττώματα όσα πιστεύεις; Η επιτευξιμότητα είναι αυτή που μπορεί να θεραπεύσει την αυτοπεποίθηση σου. Μέσω της θεραπείας μπορείς να εντοπίσεις και να ενισχύσεις δεξιότητες και ταλέντα που πιθανά δεν έχεις αφήσει να βγουν στην επιφάνεια, να αποκτήσεις αυτογνωσία και να μάθεις να διεκδικείς ότι σου αξίζει. Μπορείς να αποκαταστήσεις την αρνητική σου εικόνα και να αγαπήσεις πάλι τον εαυτό σου. Να “σκεπάσεις” τους παπαγάλους σου.

by click4money

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Δημοφιλείς αναρτήσεις Τελευταίες 30 ημέρες


Αρχειοθήκη ιστολογίου