Ρατσισμός (ή φυλετισμός) είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους, διακρινόμενοι είτε από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, είτε από τον σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη, ιταλικά. (ράτσα/ razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.
Οι φυλετικοί ρατσιστές πιστεύουν σε βιολογικές διαφορές μεταξύ των φυλών, βάσει των οποίων και προσδιορίζουν αυτές σε ανώτερες και κατώτερες. Ως εκ τούτου, με τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα (ανώτερα) εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν της ανώτερη από τις άλλες.
Ρατσισμός , επίσης είναι όταν βιώνουμε μια άσχημη εμπειρία με ένα άτομο, μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, φυλής, εθνικότητας ,χρώματος και γενικεύουμε το κανόνα, όπως για παράδειγμα : Μια γυναίκα γνωρίζει ένα άνδρα και κάνει σχέση μαζί του , μετά χωρίζουν επειδή ο άντρας δεν της συμπεριφερόταν καλά ,μετά για αυτήν την γυναίκα, όλοι οι άντρες είναι κακά παιδιά(γουρούνια), το ίδιο συμβαίνει και με τους άντρες, γενικεύουν, και αυτό είναι λάθος . Βέβαια ο ρατσισμός είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων(μορφή άμυνας) από τους ανθρώπους,όπως για παράδειγμα : Γονείς μην κάνεις παρέα με αυτούς επειδή είναι Αλβανοί, μαύροι ,γύφτοι και οτιδήποτε άλλο. Οι άνθρωποι στην σύγχρονη κοινωνία, είναι ρατσιστές και με τον εαυτό τους, φανταστείτε με τους άλλους... πως είμαστε ; εάν έχουμε πάρει κανένα κιλό, λέμε μες στο μυαλό μας , πως έχεις γίνει έτσι;....Το φαινόμενο δεν πρόκειται να σταματήσει επειδή έτσι είναι τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής μας, μπορούμε να βελτιωθούμε όσο μπορούμε.Δυστυχώς εκπαιδευόμαστε από παιδιά να είμαστε ρατσιστές....Ο ρατσισμός δείχνει και την χαμηλή αυτοεκτίμηση που έχουμε, για τον εαυτό μας ...και προσβάλλοντας τους άλλους, θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ανώτεροι και καλύτεροι, αλλά αυτό δείχνει ότι είμαστε ανασφαλείς . Μια λύση, ώστε ο ρατσισμός να μειωθεί στο μυαλό μας , είναι να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε πως θα ήταν εάν ήμασταν στην θέση τους;....Επίσης να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Βέβαια είμαι της άποψης ότι εάν δεν συμπαθούμε κάποιον, για οποιονδήποτε λόγο δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε παρέα μαζί του, αλλά επειδή δεν τον συμπαθούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον προσβάλλουμε . Ο κάθε άνθρωπος δεν έχει υποχρέωση σε κανέναν, ούτε να αποδείξει σε κανένα τίποτα, την μόνη υποχρέωση που έχει ο κάθε άνθρωπος, είναι να περνά όσο καλύτερα μπορεί την σύντομη ζωή του, χωρίς να παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των συνανθρώπων του αλλά να τα σέβεται. Βέβαια αυτή είναι μια άποψη και μπορεί όλα αυτά να αποδειχθούν σωστά ή λάθος στο μέλλον, αλλά μην ξεχνάτε, να χρησιμοποιείται την κριτική σας σκέψη.
Β.Λ
Β.Λ
No comments:
Post a Comment